WEDDING PHOTOGRAPHY

5 08 2009

Skang ni kalau kita jenjalan kan… rata2 ramai orang dah mampu mengusung kamera DSLR… bagus!! selonot gak nengoknye.. meriah gitu… Klik! sana.. Klick! sinun!! Jadi aku yg kengkadang ngusung jugak tak lah segan sangat… kirenye bende tu dah biasa orang nampak.. tak lah macam kite bawak Ferrari ke… atau mende2 yang jarang orang ada!! rase lah jugak tak selesenye… ramai sangat mata duk usya!!

Erm… bila masuk bab DSLR ni… ada hubung kait gak ngan trend amek gambo orang kawen.. ala2 cantik gitu… yang candid nye lah… dan macam2 lagi idea tak tepikir dek kepala hotak pun keluar… begambo dari celah ketiak lembu lah… dlm belukar lah… huhuhu!! sekali lagi!! nampak meriah…

bagus lah tu… bila dah ada kamera.. canggih manggih! boleh amek job!.. tambah pendapatan yang tak penah cukup pada zaman skang ni… gunakan lah apa yg ada… buat lah duit sebanyak yang mungkin!!..

Kat sini aku ada lah kisah partner aku sorang ni… dia ni banyak gak jobnye.. bagus lah.. rezeki anak bini… secara tak lansung.. aku dapat gak habuan.. kengkadang.. dia pass jugak job.. tangkap gambo… buat album… erm… tq sangat!! syukur!! dapat gak tambah duit belanje…

Kisahnye… kalau dah betindih job.. tepakse lah bahagi2 kat kengkawan… nasib lah sapa yg dapat.. sampai masa.. dia akan kasi file gambo tu kat aku utk proses buat album… skali bukak!! Nah!! dengan gelapnye.. overnye!! blurnye lagi..!! isk!! apo ni!? siap banyak gambo yg out focus plak tu!! poning aku nak buat album cam ni!!!

“Bro!! sapa yg amek gambo ni!?” tanye aku..

“Si polan yang amek!” balas kawan aku yang aku panggil Bro tadi tu…

“Mak aii.. kan main teruk gambonye!.. susah aku nak pilih buat album”..

Gitulah kisahnye.. yang si polan tu pun… mentang2 lah job orang lain.. dia tukang amek je.. jangan lah begitu zalim buat camtu… pengantin bukan nye marah korang bila dapat album ngan soft copy yang hampeh nanti… yg kene bambu orang yang bagi korang peluang buat duit tau!!! kesian lah sikit!!!

Bukanlah nak cakap bagus… kalau betul2 nak buat job… kenal lah dulu kamera kita tu… paham kan dulu punat2 yg ada… apakah fongsinye… blaja sikit pasal ISO… Shutter Speed.. dan sebagainye… (aku pun tak lah pandai sangat.. tapi slalu kena blajo.. bertanye… membaca) takde sape yang telampau hebat dlm dunia ni.. kalau kita tengok ada yg hebat.. dorang tu pun masih blaja jugak .. bagi improve lagi skill dorang!! so.. kita yang biasa2 ni kenalah blaja lebih lagi… (cewah!!)

Ni plak.. file yg aku dapat.. kira macam tak tau apa2 pasal camera.. kalau camtu jangan lah amek job… kesian sikit kt orang lain… tetibe lak jadi mangsa orang macm ni!!…

Kalau kat majlis tu.. ikut lah aturan.. amek gambo make-up… pose sikit dlm bilik… amek detail yg ada… baju pengantin ke.. barang hantaran… kalau inai si pengantin tu cantik banget.. snap lah lima nam ketul… gamba2 tetamu kena ada.. baru pengantin tau sapa yg datang… time berarak pun penting gak… amek lah sudut2 yang cun sikit.. kalau tak pandai.. tengok contoh2 gambo photographer yang lebih otai… mungkin dapat sikit pedoman!!

Kena slalu communicate dgn pengantin.. jadinye selain ada gambo candid.. ada jugak gambo yang pengantin pandang kamera!! jadi meriah lah sikit gambo tu jadinye.. ye tak…

Kat meja makan beradap pun penting… makanannye… sanak saudara yang turut menjamu selera… lepas tu kalau tanak kena keji ngan sedara mara pengantin yg masih berfikiran zaman dolu2.. amek gaklah acara “aku suap mu.. kamu suap ku”..

Begitu jugak bila acara menusuk pisau plastik kearah seketul kek tingkat.. ada tu.. snap gamba acara potong kek 2 keping je.. isk!! gilo apo… tapi bila sampai bab tangkap gamba yg dia minat (contoh : anak dara jiran sebelah.. gambo kanak2 kecik yang comel.. bunga pagar mak pengantin) bukan main banyak lagi kadar snap nye.. silap2 memori card 3gig pun penuh!!!

Bila habeh semua.. gi plak outdoor… kan kelas gitu… kat situ.. guna lah kungfoo masing2.. amek angle canggih punye!! baru cun!!

Entry kali ni.. sebenarnye nak ngingat kan kepada diri aku sendiri jugak.. bagi yg terbaik utk orang yang bayo servis kita… tak ramai kut orang yg main taram je amek job!! ramai yg bagus2 dan hebat2 kat luar sana tu (huhuhu! agaknye lah).. aku ni duk cerita pasal sipolan tu… diri sendiri pun masih camgitu jugak… tah bila nak improve tah!!

Isk! banyak lagi yg aku kena blajo ni… takan nak duduk kat takuk lama je… kire aku ni pun poyo gak… blajo account.. tapi ngade ngade nak menagkap gambo pulaks!!!

Entahlah!!


Actions

Information

12 responses

5 08 2009
k.e.r.i.

aku sokong ko encik bye.
teringat entry fendizaidan : kenapa aku anti wedding photographer.
aku yang baru berjinak-jinak dengan dslr ni pun dah ada orang offer.
oh tidak ! aku tak berani.
kesian dengan pengantin.

tapi kan encik bye, aku rasa ko dah tahap super pro.
kasi link-link sikit kasi gua belajar.
hehehe

5 08 2009
ciklinn

huaaaaaaaaaaa ntah bila aku lak dpt usung DSLR itui….

hepi belatedd besday bye…. semoga pjg umur yerk..

5 08 2009
kui

“aku suap mu.. kamu suap ku”… hahahahahha… taklah keji mana bye.. klu tgk balik gambo bleh senyum2 simpul balik…🙂

p/s : ada updet kat blog aku, ada software open source mcm adobe photoshop nama GIMP… klu rajin ko cuba la test.. tgk ok ke tak🙂

5 08 2009
udek

ya..saya pun mangsa keadaan itu..dpt potograper yg sangat2 bodos!!!!
menci..menci tengok gambar kawen…ehek..abg kury tolong bleh🙂

5 08 2009
ekin cikinot

ckp psl kamera…aku masih blum mampu lg mengusung dlsr…tp aku bangga dgn camera yg aku ade skang ni pun…suke2!!!

sp la si polan tu ye…sian kat pengantin..mesti dia hampa gler baban…ko pun aku tau sure gler pening kapla nak memilih n edit gambo…ei benci tol org wat keje xseres la…kalo xtau, ckp xtau…kalo xreti, pegi la blaja!

mcm aku haritu…kwn aku suh amek gamba tunang dia…aku ckp xmau! aku bkn prof…aku bkn jurufoto terbaik ala2 mcm geng candidsyndrome tu..stakat suke suki xpe utk diri sindri… ntah bile nk blaja ni…nnt ko ajar aku ye bye… jd cekgu amek gamba…tunggu aku mampu beli dslr dulu…ko tunggu je la…tunggu aje….hiks!hiks!hiks!…

*panjang lak aku berkata-kata…😛

5 08 2009
JuhaLens

Aku ghaso ko pun silap gak bye…Ko main bagi jek..
Patut eehhh ko tengok dulu hasil kerja bebudak tak semenggah tuh…
Kalau ok baru ko bagi.Gilo tul,kena yg cerewet boleh naik makamah dibuatnye.

Aku pun bukan pro sangat nak mengomen orang nie.Tu pasal aku ajak ko jumpa dulu nak tunjuk hasil kojo.Bukan nak main belasah jekkk…Kalu suko
ko bagi kalu tak suko,Ko cakap lah”Nanti aku telefon ko dulu”.

Apa yang penting!!!!!!….KERJASAMA……..Hidup Bye…..!!!!!!

6 08 2009
Mr. Bye

huhuhu! aku belum penah kena lagi bro.. so far ok lagi.. yg terkena tu member aku… cian aku tengok dia nak kena ngadap client di luar mahakamah..

6 08 2009
mama-imran&idlan

Salam bro bye…bagus entry U pasal ni..saling mengingati sbb job sbgai fotog ni bukan keja yg mudah..amanat org yg bayar kita, so kena la buat betul2..
sy pun ada kes “terkeciwa” ms sesi fotog kawin dulu..dah la bayar mahal tp gambar semua blur..drpd gmbr akad nikah,sesi btal air semayang,sanding dan byk lg semua tak elok.. tak pasal2 sy marah sgt sampai sy ckp “tak berkat rezeki awak bcoz buat keja tak ikhlas”..hehe..sedih plus kecewa sgt la tu..
(note: sori ye bro bye..lepaskan perasaan kt sini plak..bukan apa saje je nak mengingati..BUATLAH KEJA DGN IKHLAS..semoga bro bye terus maju ok..

6 08 2009
kak tie

happy belated bday bye…

malu arr kak t nk ngusung camera buruk lumix panasonic kak t tu… hok alohla…😦

13 08 2009
Sepul

Errmm…leh tahan gak ko nyer tahap elmu photography ni…
cmner sejarah ko dlm bidang ni…
ko mula dgn slr dulu ke @ terus cekop dslr? heheee…

3 09 2009
rickyencem

segalanya bermula dgn kemera cap “Tuff ” tu…bnyk jaso eh tu…..

3 09 2009
akubye

Tuff!! hahaahh! kenangan kuno tuh!! yup! tak menyesal pakso omak boli periuk belango percumo kamera (Cap Tuff)!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: