JOB CIMB

23 10 2017

Aduhh.. bertimpa2 plak job masuk time ni.. tak menang tangan plak jadi ey.. masak otak aku nak pikir ni.. konsep.. storyboard.. skrip.. dan macam2 alah lagi.. ni masalah aku ni yeklah.. takde org yg bulih campo tangan.. bukan tak penah bagi.. tapi sudahnye datang sakit ke aku balik.. so “sakitnye tuh disini” jadi berlipat kali ganda!! Skali pandang .. nampak macam tamak dan tak percaya ke orang.. tapi hakikatnye gitu lah.. bukan memudahkan keadaan.. 

Penah awalnye dulu.. job video dgn anak syarikat Petronas.. (anak kandung atau anak pungut ke.. aku tak tau lah.. takde mase nak cek suwat belanak dia!).. nak jadi cerita.. upahlah team videoman.. habis gak dlm 16k itu jam.. sudahnye.. lebih dari separuh aku kena turun shoot semula!! Time nak edit.. tah hape2 footage yg di shoot.. bukan tak bagus.. cuma tak nampak pro.. dan tak nampak RM16k punye shot! Dah kenape aku yg tak pro ni jugak yg kena betulkan?? #hampaskaregasungguh

Next.. job dgn sebuah kementerian.. nilai job dlm 200k.. datang mai team videoman yg lain plak… kali ni up seribu.. RM17k… team editor.. RM12k.. ok.. lets roll!!! Adalah mamat yg bawak masuk job nak jadi Director… ok.. silakan.. sudahnye.. bukan kata 50%….. 100% aku kena buat balik.. aku lah yg buat konsep.. skrip.. shoot.. direct.. edit!! aku lah semuanye.. aku upah krew je tolong angkat barang ngan pi bli makanan tatkala aku lapa..

Time meeting ngan client.. batang hidung Tuan Director agong tak nampak bayang!! Wasap tak reply.. call tak dapat!! Wahhh.. acara memecahbelahkan kepala otak aku namanye.. masak aku!! 8 orang duk berdepan dgn aku kat bilik meeting.. hasil jampi serapah.. semua berjalan lancar.. sikit pun takde masalah.. Fuhhh!!! Tq Allah.. tolong hambamu yg comel ini!!! Power weh kuasa tuhan..

Itu antara yg betul2 sentap jiwa aku lah dalam handle job melibatkan org ni.. serik woi.. so harap ada yg paham kenapa aku suka lone ranger bila buat job… sakit pening tanggung sendiri..

Dua hari lepas site visit kat The Curve.. CIMB nak buat event kat dalam tu bulan depan.. so selaku penyedia khidmat videografi.. aku kena lah site visit skali ngan depa.. VIP turun.. job tak kompom lagi dapat!! Kikikiki… komitment mau ada.. 

Alhamdulillah berjalan lancar.. dlm pada jalan2 tu aku sempat record video dorang dan trus edit guna henpon aku ni.. dan trus sent wasap ke dorang.. hasilnya dorang sangat suka dan kompom job utk aku.. tu diaaa!! kaedah nak market.. takyah bawak apa2 portfolio.. just tunjuk kebolehan anda  yg tuhan bagi on de spot! Baru client impress lebih.. dan job mendatang yg banyak.. 🙂

Bukan bagus mana pun hasilnye.. cuma tunjuk lah kesungguhan kita depan client.. InsyaAllah allah akan tolong mudahkan urusan.. 

Wassalam..

Advertisements




Andai Ada Pilihan…

9 10 2017

Tetibo tepikir lirik yg tah iyo ko tak utk lagu OST Filem…

Den now ni tongah readykan skrip utk sebuah filem kenegaraan.. bertemakan kejahatan Komunis tahun 50an.. Tapi ni baru plan ey.. bejayo atau tak direalisasikan tu ontah lah.. sobab banyak gak nak pakai modal.. juta-juta kos ey.. Tapi apo pun kito kono mencubo.. kut ado joki.. yo tak?

Plen ey nak amek Elizabeth Tan sebagai penyanyi utk lagu OST ni.. sekali gus dio merupakan salah sorang pelakun dlm filem ni.. kut dio nak lah.. apo2 kono bejumpo dan berbincang dulu..

Shhhhhh… diam2 dulu yo.. jangan kecoh2.. 🙂 sapo yg baco ni.. simpan yo dalam hati.. okey..

Now ni.. den baru dapek part chorus ey yo.. yg lain bolun dapek “wahyu” lagi.. 🙂

Tajuk lagu : Andai Ada Pilihan (tak kompom lagi)

c/o :

Andai diberi pilihan

Ingin sahaja aku kekal disini

Agar aku ada untuk kamu

Sampai entah bila akhirnya

 

Dan andai diberi pilihan

Mungkin jua aku tak bisa disini

Agar kamu ada untuk aku

Untuk kita bersama ke akhirnya…

Ado lah sikit kisah cinto dlm ini filem.. kut zaman komunis pun.. rakyat kono yo beranak pinak.. itu sobab kono ado cintan2 skit.. tak banyak doh..

Kisah ey ni polik skit melibatkan dua zaman.. tapi 2 jiwa yg samo… Camno tu???

Kono lah doakan agar projek ni berjaya.. baru bulih tau apo kisah ey..

Wallahualam…





Kisah Rumah Tangga

9 10 2017

​Dak Ayu : Awak.. ingat tak ni? 

Aku : Po deh??

Dak Ayu : Yang nak boli ni kang laaa.. Soghai.. daun kunyit dan santan.. itu je.. anak nak makan gulai hari ni.. ayam dah ado.. takyah boli..

Aku : iyooo… ingat..
Keletek!.. keletek! (Bunyi bukak grill pintu..)

Dak Ayu :  Ingat tak?

Aku : Ingatttt!!!.. Ayam.. bogheh..

Dak Ayu : Iyooo.. Ayam.. bogheh.. badak.. babiii..

Aku & Ayu : kehkehkehkeh..





Ride Santai.. Sarapan Nasi Lemak di Janda Baik

8 10 2017

Beberape hari lepas aku dapek Wasap msg from Azizi Chunk the Tuan Direktor filem.

“Jom bye.. layan nasik lemak Janda Baik ahad ni.. Jumpa kat Petronas Sg. Penchala lepas Subuh”

Gitulah lebih kurang msg nye.. Menarik jugak ni.. kata aku dalam hati kepada diri ini sendiri.. untuk makluman anda utk bercakap pd diri sendiri cukuplah sekadar cakap dlm hati je.. kalau siap ada audio yg keluar dari celah bibir tu dah macam drama plak..

So pagi tadi seblom subuh dgn penuh semangat Dak Ayu mengejut aku dari tido.. Kebiasaannye mmg kami bangun time2 subuh ni.. satu nye sebab anak nak besiap gi skolah.. satu lagi kengkadang nak melunaskan solat isya’ yg masih tertunggak.. tunggak sebab malas lah tu..

Setelelah selesai apa yg patut.. besiaplah kita ni.. semangat weh nak mkn nasik lemak.. jauh plak tu.. Pagi2 lagi enjos moto membelah kesunyian. Hampir lapan belas orang jiran (anggaran kasar sahaja) etometik terjaga dari mimpi.. maklumlah bunyi enjos ey macam gampang karega!

Sejuk weh pagi ni.. nasik lemak nye pasal.. layankan aje kesejukan berikut.. Lokasi petronas tu tak lah jauh sangat.. dlm 10 menet pejalanan.. sampai lah aku di lokasi titik pertemuan.. isik minyak penoh2.. dah plan dah ke depan jumpa lagi stesen minyak nak kena topap lagi.. mana tak nye.. tangki minyak moto aku ni tak banyak isik nye. Penuh pun dalam RM12 je.. lepas la dlm 60 batu persegi perginye! Sekitar 90km lebih lah tu..

** Semangat nak pekono nasik lomak jando.. erk.. maksud den area Jando Baik..

Erm.. mano lak dorang ni.. si Chunk pun tak tibo lagi.. sekali lagi aku berbisik pada diri sendiri.. dgn nada perlahan..

Setelah hampir 20 menet 63 saat.. masih lagi tak nampak batang hidung seko raider pun.. yg ada 2 orang bangla yg bertugas duk leko berselfie kat moto aku tu.. kalau aku ada kat moto tu skali, dari jauh org akan anggap ada 3 orang bangla kat moto tu.. cis!!

Erm.. lama sangat dah ni.. kali ni aku berbisik agak keras nadanya dalam hati pada diri sendiri.. lengoh dah nunggu ni..

Aku mencapai henpon samsung special edisyen aku..  (perlu ke bagi tau!! ah.. lantak lah.. kihkihkih) edisi betmen.. (eh.. tambah plak lagi!!! ah.. lantak lah jugak sekali lagi) 

Trutttt… Trutttt..

Aku try mengekol Chunk..

“Elooo.. Bye”.. tedenga bunyik suara Chunk.. lain macam nada nye.. lemah.. 

“Wasap bro.. ade mana??” Tanya aku.. kali ni tak berbisik dalam hati.. gila apa cakap dlm henpon guna bahasa hati!!!

“Ko dah sampai ke Bye?.. aku tak sihat ni.. kena macam angin pasang.. dari semalam tak boleh nak tido”..

Sekian terima kasih… 

Nota: Catatan sedih ini aku coretkan di kedai mamak sebelah rumah aku.. bukan di kedai sik lemak Janda Baik.. 





Shooting job di Sabah Bah kalau kau!!

17 02 2017

Ini time job shooting area Sabah plak.. tak ameEk gamba bona..sobab ey den maleh mek amek..

Ni yo gamba yg ado..





HAPPY GRADUATION DAY AMAANI!!

20 11 2016

Banggo amek ayah kek Prinses ayah seketul ni.. silo menjadi anak yg solehah yo..





PULANG TIME!!

13 11 2016

* Masjid Terapung Kuala Terengganu.. banyak kali dah rasenye pegi masjid ni.. tapi skali pun tak penah masuk dalam dia.. dah kenape!??

* Masjid Pekan..

………………… 

Alhamdulillah.. slamat sampai kl sekitar jam 2.30 petang.. trus ke opis.. simpan semua equipment.. dalam jam 4 sampai rumah..

Bukak2 pintu Amaani trus peluk mintak dukung.. trus dia menangis.. rindu sangat nampaknye tu.. si ibu tengah siap2 kan makanan.. selesai segala urusan.. aku terpaksa bergegas semuka ke opis.. ada tugasan nak kena setel..

Erm.. bermalam kat opis lagi lah nampak ye… 

Sori Ayu.. sori Ani… saya kena setelkan beberapa tugasan lagi… sori sangat2…