EKSPEDISI GUNUNG SENYUM

27 08 2009

Huh! pitam bijik mata ni melayan buek kojo… habih lako longoh.. kalau lah telingo den ni besondi.. mau nye beliau (telinga) pun naik longoh samo!

Ajak geng Gagak Itam lepak mamak teh tarik sedap pun ado gak pekdah neh!!! (ini kisah sebulan lalu)

“Weh!!! gi jenjalan nak!? Kluar dari KL neh!…”

Pendek cerita… terkeluarlah idea nak gi melawat Gunung Senyum, kat Pahang sana nun!! Cara gak tuh!! dari penceritaan mangsa2 yang penah pegi sana cam menarik je… pasal Puteri Bunian lah… pasal lantai gua bersih senantiasa lah walau tak sorang pun yang mengaku buat kerja amal bersihkan lantai gua tu… erm.. agak mistik gak ceritanya… dikabarkan jugak.. banyak jeneh gua dlm usus gunung senyum tu…

Dinasihatkan jugak.. kalau gi melawat gua2 tu.. kena jaga tutur kata.. sebab penah sorang pelawat yang hobinye cakap mende2 tak sopan kene penampar oleh entiti yg tak dapat dilihat ngan mata keranjang…

Oleh yg demikian geng2 Gagak Itam sebulat suara utk panggil nama sebenar aku ketika dlm gua tu nanti (Shukry).. pasalnye dorang2 tu panggil aku Cek Bye… takut entiti yang jaga gua2 tu salah dengar cam “C_bai” lak kang..!! tak pasal2 je masing2 kenyang makan penampar!! hahaha! baru ada akai!!

Erm… tiba masanye… bila sampai kat sana… Fuh!! memang best!!! Kagum magum aku dibuatnye.. maklumlah.. selama ni tak penah lagi masuk gua.. apa lagik… ngalahkan ungka lah perangai masing2 huhuh!!!

Korang pun.. kalau nak merasa bestnye.. pegi lah weh!! ajak lah laki ke.. bini ke… aweks ke.. bekas tunang ke.. atau sapa2 yang korang suka… gi melawat ini gunung senyum!!! musti korang tersenyum kegumbiraan…

Berikut adalah secebis gambo yg sempat aku upload..

SENYUM-01 copy

SENYUM-02

SENYUM-03

Ini yeklah gambarajah dari perut Gua Angin.. kat dlam ni rasa sejuk sangat sebab beliau merupakan laluan angin dari luar… tapi kalau member sebelah tiba2 je keluarkan angin dari lubang bawah.. etometik kita akan naik hangin!!!

SENYUM-04 copy

SENYUM-05 copy

Berikut dikabarkan sejeneh batu karang yang hanya dapat ditemui dlm perut laut dalam… so… disenangkan cerita pada jhaman dolo2 kawasan ini yeklah kawasan ikan kembung dan ikan selar kuning mandi manda… dasyat ek!! laut rupanya kawasan ni…

SENYUM-06 copy

Yang ini adalah laluan antara Gua Makam Tok Long dan Gua Silat… kena lalu lubang yang sempit giler… tapinya yang ajaibnye.. mcm mana pun saiz kita… tetap akan lepas punye… jangan risau… kira mcm lubang hidung lah… boleh kembang kempis!!!

SENYUM-07 copy

SENYUM-08 copy

Ini bukan lah Puteri Bunian yang diwar-warkan tu.. ini yeklah cimponet aku “Dak Ayu”

.. itu lah gambo2 nye.. kalau ada masa moh kita gi gunung senyum!!!

Kalau nak tau sebenarnye lebih 20 jeneh gua yg ada dlm Gunung Senyum neh… kami sempat lawat 5 jeneh je… lepas tu kami terus betolak ke Kuantan… sempat gak lah singgah Cherating sekalik… nanti2 aku postkan gambo2 kat sana plak… cukup lah tengok yg ni dulu… (tah bilo tah nak upload gambo yg lain tu)

SENYUM-09 copy

Advertisements




WEDDING PHOTOGRAPHY

5 08 2009

Skang ni kalau kita jenjalan kan… rata2 ramai orang dah mampu mengusung kamera DSLR… bagus!! selonot gak nengoknye.. meriah gitu… Klik! sana.. Klick! sinun!! Jadi aku yg kengkadang ngusung jugak tak lah segan sangat… kirenye bende tu dah biasa orang nampak.. tak lah macam kite bawak Ferrari ke… atau mende2 yang jarang orang ada!! rase lah jugak tak selesenye… ramai sangat mata duk usya!!

Erm… bila masuk bab DSLR ni… ada hubung kait gak ngan trend amek gambo orang kawen.. ala2 cantik gitu… yang candid nye lah… dan macam2 lagi idea tak tepikir dek kepala hotak pun keluar… begambo dari celah ketiak lembu lah… dlm belukar lah… huhuhu!! sekali lagi!! nampak meriah…

bagus lah tu… bila dah ada kamera.. canggih manggih! boleh amek job!.. tambah pendapatan yang tak penah cukup pada zaman skang ni… gunakan lah apa yg ada… buat lah duit sebanyak yang mungkin!!..

Kat sini aku ada lah kisah partner aku sorang ni… dia ni banyak gak jobnye.. bagus lah.. rezeki anak bini… secara tak lansung.. aku dapat gak habuan.. kengkadang.. dia pass jugak job.. tangkap gambo… buat album… erm… tq sangat!! syukur!! dapat gak tambah duit belanje…

Kisahnye… kalau dah betindih job.. tepakse lah bahagi2 kat kengkawan… nasib lah sapa yg dapat.. sampai masa.. dia akan kasi file gambo tu kat aku utk proses buat album… skali bukak!! Nah!! dengan gelapnye.. overnye!! blurnye lagi..!! isk!! apo ni!? siap banyak gambo yg out focus plak tu!! poning aku nak buat album cam ni!!!

“Bro!! sapa yg amek gambo ni!?” tanye aku..

“Si polan yang amek!” balas kawan aku yang aku panggil Bro tadi tu…

“Mak aii.. kan main teruk gambonye!.. susah aku nak pilih buat album”..

Gitulah kisahnye.. yang si polan tu pun… mentang2 lah job orang lain.. dia tukang amek je.. jangan lah begitu zalim buat camtu… pengantin bukan nye marah korang bila dapat album ngan soft copy yang hampeh nanti… yg kene bambu orang yang bagi korang peluang buat duit tau!!! kesian lah sikit!!!

Bukanlah nak cakap bagus… kalau betul2 nak buat job… kenal lah dulu kamera kita tu… paham kan dulu punat2 yg ada… apakah fongsinye… blaja sikit pasal ISO… Shutter Speed.. dan sebagainye… (aku pun tak lah pandai sangat.. tapi slalu kena blajo.. bertanye… membaca) takde sape yang telampau hebat dlm dunia ni.. kalau kita tengok ada yg hebat.. dorang tu pun masih blaja jugak .. bagi improve lagi skill dorang!! so.. kita yang biasa2 ni kenalah blaja lebih lagi… (cewah!!)

Ni plak.. file yg aku dapat.. kira macam tak tau apa2 pasal camera.. kalau camtu jangan lah amek job… kesian sikit kt orang lain… tetibe lak jadi mangsa orang macm ni!!…

Kalau kat majlis tu.. ikut lah aturan.. amek gambo make-up… pose sikit dlm bilik… amek detail yg ada… baju pengantin ke.. barang hantaran… kalau inai si pengantin tu cantik banget.. snap lah lima nam ketul… gamba2 tetamu kena ada.. baru pengantin tau sapa yg datang… time berarak pun penting gak… amek lah sudut2 yang cun sikit.. kalau tak pandai.. tengok contoh2 gambo photographer yang lebih otai… mungkin dapat sikit pedoman!!

Kena slalu communicate dgn pengantin.. jadinye selain ada gambo candid.. ada jugak gambo yang pengantin pandang kamera!! jadi meriah lah sikit gambo tu jadinye.. ye tak…

Kat meja makan beradap pun penting… makanannye… sanak saudara yang turut menjamu selera… lepas tu kalau tanak kena keji ngan sedara mara pengantin yg masih berfikiran zaman dolu2.. amek gaklah acara “aku suap mu.. kamu suap ku”..

Begitu jugak bila acara menusuk pisau plastik kearah seketul kek tingkat.. ada tu.. snap gamba acara potong kek 2 keping je.. isk!! gilo apo… tapi bila sampai bab tangkap gamba yg dia minat (contoh : anak dara jiran sebelah.. gambo kanak2 kecik yang comel.. bunga pagar mak pengantin) bukan main banyak lagi kadar snap nye.. silap2 memori card 3gig pun penuh!!!

Bila habeh semua.. gi plak outdoor… kan kelas gitu… kat situ.. guna lah kungfoo masing2.. amek angle canggih punye!! baru cun!!

Entry kali ni.. sebenarnye nak ngingat kan kepada diri aku sendiri jugak.. bagi yg terbaik utk orang yang bayo servis kita… tak ramai kut orang yg main taram je amek job!! ramai yg bagus2 dan hebat2 kat luar sana tu (huhuhu! agaknye lah).. aku ni duk cerita pasal sipolan tu… diri sendiri pun masih camgitu jugak… tah bila nak improve tah!!

Isk! banyak lagi yg aku kena blajo ni… takan nak duduk kat takuk lama je… kire aku ni pun poyo gak… blajo account.. tapi ngade ngade nak menagkap gambo pulaks!!!

Entahlah!!





SLAMAT HARI JADI BUAT AKU!

3 08 2009

Allah selamatkan aku
Allah selamatkan aku
Allah selamatkan En. Bye!
Allah selamat kan aku…

Hari ni genaplah aku 32 tahun lepak kat dunia ni…
Tah berapa lama lagi tempoh hayat yang tinggal..
Dah cukup ke semua!? Dunia & Akhirat!?
Ergh!! ngeri plak bila dipikirkan…





BULAN KEMERDEKAAN

1 08 2009

alahai… Blip! Blap! Blip! Blap! dah bulan 8 tak lamo lagi dah nak hujung tahun… bapak copek eh plak maso belalu… ghaso macam baghu yo minggu lopeh den darjah tigo… tau-tau yo.. umo dah tigo puluh lobih!!! erm.. kengkadang tu tepikey yo… selamo ni apo yang dah den buek dalam hidup… stakat benapeh… makan.. minam.. tido… lombu pun buek ektiviti yang samo… adokah den ni lombu yang teperangkap dalam tubuh manusio!! kalau Dak Ayu tu memang kompom.. Kambing yg teperangkap dalam susuk tubuh manusio!! (erk.. bendalir apo lak yang meleleh kek koning kiri den ni.. cam aliran darah hasil lukuan sang isteri je!!)

Bilo masuk bulan lapan ni… yang kito duk pikey yo lah.. Bulan Kemerdekaan… mulolah selak kelendar.. tengok jatuh haghi apo!!.. bulih lah plan poi jenjalan ko.. shoping ko.. maklumlah.. cuti!!! kono yang miskin tu .. selak beg duit… kut ado isik eh bulih yo isik minyak bekalan nak klua town tengok bungo api…

Weh tahun ni ado ko petunjukan bungo api…!? ponah skali tu… hari merdeka jatuh pado bulan poso… den poi yo Dataran… manolah tau ado lak aktiviti yg best2 malam tu.. erm..!! hampeh.. bukan kato bungo api!! senjato api pun den tak jumpo malam tu!!! yg paling kesian skali.. ado lah mamat ni.. sekeluargo datang dari singapor… “Dik.. takde bunga api ke malam ni..? penat abang datang dari Singapo (diingatkan bahwa ayat ini dah di transelit dari bahasa Singapo ke bahasa Malaysia)” tanya dan kata abang tu dengan muko ponoh hampo… Kesian!

Tak kisah lah tu.. ado ko takdo ko… yang ponting jiwo kito totap jiwo merdeka!!

Slalunye esok pagi eh tu ado lah pebarisan dan perarakan kereta berhias… slalu gak aku plan nak bawak Dak Ayu gi tengok majlis tu… harap!!! slalu eh aku menyertai perarakan katil berhias!!! (Tido) harap2 tahun ni dapek lah tengok kut…

Bagi aku skang ni.. bulan lapan ni membawa erti kepada 3 perkara penting… pertano-tamo eh tu… cam dibincangkan tadi lah.. sambutan Hari Kemerdekaan pado hujung bulan nanti…. keduo eh plak… paling ponting ni… pado 3 Ogos ni adolah hari jadi aku (tak pandai2 ko poi IKEA boli hadiah utk aku)… sesaing dengan itu jugak iolah hari aku ngan Dak Ayu melansungkan majlis persandingan kek bolah lelaki… yakni kek umah aku… so.. bulih ditaipkan disini bahwa.. bulan lapan ni bulan yang ponoh bermakna buat aku!!! so etometik atau secara dan-dan.. aku suka numbol LAPAN (8) … dan secara tak disedari.. kalau aku baring mengereng!! dari mata Dak Ayu yang tengah renung aku… dia akan dapati lubang idung aku akan membentuk nombol 8… kalau tak cayo korang pakso pasangan masing2 tido ngereng.. peh tu cubo korang cek… kalau jadi nombol seboleh ko.. nombol onam puluh tigo ko… baik poi cek samo doktor.. mungkin pasangan anda tu mengalami penyakit resdung tahap ke lapan… kritikal amek dah tu!!!

Ok lah stakat ni je lah yo!! sebolum tu amati lah gamba aku ngan Dak Ayu serta kengkawan pegi melawat Tugu Negara hujung minggu lopeh!! Salam Kemerdekaan buat anda semuo!!!

merdeka-02 copy

merdeka-01

RIANG copy