SIAPA AKU

Nama : Mohd Shukry Yusof
Panggilan : Bye
Pekerjaan : Pemilik Syarikat Bold & Young Sdn Bhd
Jeneh Perniagaan : Pereka Grafik & Jurufoto Perkahwinan dan Acara
Produk : 2sejoli.com (portal perkahwinan) masih dlm pembikinan

LATAR BELAKANG

Encik bye yeklah sejeneh manusia biasa yang berhati mulia dan romentik.. hahaah!!! (dusta belaka)… Aku yeklah “Encik Bye”… takyah lah berencik-encik bagai lah… panggil je aku BYE… aku seorang orang yang datang dari Felda Bukit Mendi… menimba elmu di ITM Melaka (Lendu) dalam jurusan Accountancy… dan selepas mendapat 2 keping Diploma in Accountancy (Satu tulis BM.. satu lagi tulis BI) tu… aku keje sebagai penganggur di KL… tak lama lepas berenti dari keje penganggur tu (atas sebab tertentu) aku keje sebagai penjaga store dekat Kajang sana…. gila sempoi punye keje.. ahahah… gaji agak lumayan bagi aku yg baru bekerja… dekat RM800 jugak lah….

Lepas bos aku bosan tengok aku lepak je kat store dia transferkan aku keje kat opis yang bermustautin kat area Taman Melawati… padahal aku tak apply apa2 kenaaikan pangkat pun… so aku dipaksa jadi account clerk kat sinun! atas pemintaan ramai aku jadi lah ape yang bos nak aku jadi…

Setelah hampir 2 tahun aku keje kat sana tu… aku dah mula naik mual.. loya… tak berminat lagi dah… aku mula blajo buat design… aku paksa Alang (abang no. 3) ajo… lama kelamaan aku dah agak reti menggunakan Adobe Illustrator & Photoshop… dan apa lagi aku pun memaandai-mandailah amek job… setat dari situ… aku rapat ngan seorang pengusaaha Printing Baju… aku amek job dia buat design… dan sampai tahap aku bekeje ngan dia (Cikgu Meran AU3, Keramat).

Satu hari tu .. tah pukul berapa tah! ada sorang brother ni offer aku bukak kedai printing sendiri kat kedai dia… (Taman Kosas, Ampang)… So aku usahakan kedai tu ngan member aku, Arnim (Bassis kumpulan The Splatter) bukak je kedai dah ada tempahan… job buat baju sukan sekolah Tamil… yang tak bestnye… buat dekat 600 ketul baju.. seketul untung 20sen je… pasalnye job tu dapat dari Cikgu Meran.. dia salah bagi harga kat client.. morah gila! nak tanak sebagai anak murid… aku buat jugak lah job tu!… isk! dah lah tak tido melayan job tu.. banyak lak tu color bagi satu baju… isk!! untung ciput plak tu!

Sampai satu tahap tu brother yg tumpangkan kedai tu buat “tahi”.. dia amek keputusan utk sabotaj aku ngan Arnim… dia runtuhkan tempat printing kami… Aku pun duk heran sampai sekarang.. ngape dia offer kendian dia buat hal!.. isk! buntu lah aku… bagi aku mungkin dia jaki tengok job2 yang kian mendadak masuk… padahal dia janji nak buatkan marketing utk kiteorang… sudahnye sehelai baju pun tak ada order dari dia…

Skang ni aku menjadi seorang pereka grafik & fotografer yang sentiasa belajo utk lebih maju…. pada post2 yg akan datang aku akan critakan macam mana aku boleh ada macam sekarang ni… (bukan pada tahap yang terbaik lagi… masih pada peringkat belajo)

Watak Dak Ayu dalam Blog ni yeklah isteri aku…

BERIKUT YEKLAH SECARA DETAIL “TENTANG AKU” (aku copy dari blog aku yg terbengkalai sejak 2005)

Nama aku Mohd Shukry Bin Yusof, perh!! nama Melayu habih!! aku lahey di Kuala Pilah (hospital lame) pada 03 Ogos 1977.


Biah pun dah nikah skang nie.. dah ghamai dah anak dio.. isk!! Biah..
Syam Berahim.. Serung.. Nik Masrul… semuo dah kawin… kengkawan aku
dah ghamai yang dah kawin.. aku…aku bilo lagi.. isk!! nak
kawiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinnn..!!!!

kito lupokan pasal kawin jap yo.. sambung balik..

erm.. sampai mane tadi ha!?
ok.. pasal sekolah..
nie aku nak crite nie.. aku jadi ketua derajah sampai darjah empat…
Satu hari tu kan.. time darjah empat tu… aku cam biasa lah.. jalani rutin harian aku.. pegi bilik guru..

sekali tukan…. jeng! jeng! jeng!

sesampai je aku kat bilik guru… mata aku terpaku pada sesusuk tubuh pompuan… bukan susuk cikgu Linda… (guru bahasa melayu aku.. bini cikgu Bahari – cikgu bahari tu sepupu Aziz Singah..pelakon tu)

Susukan
tubuh seorang pelajar baru… Cantik gile budak tu weh!!! comel cam
anak patung… putih!!! isk!! aku terkaget cam tiang tipun jap di
situ…. sampai terlupa plak tujuan asal aku ke bilik guru tu…

Aku cube mengukir senyum pada budak pompuan tu… korang tauu.. dia
balas lahhhhhh!!! adoiii… cam kene ragut plak jantung aku time tu..
sial tullah… bedebar kencang dade aku nih… Aku cube beranikan diri
aku tegur dia plak..

“Er… pelajar baru ke?” aku buat-buat
tanye soalan bodo… walaupun aku ialah seorang pelajar cerdik..
secerdik sang kancil…ekekek…

dia angguk…. senyum… pandang terus ke dalam mata aku…. ergh!!!!!!!!! syoknyeee hati aku time tu…

perbualan aku ter’stop’ sampai situ je… mane tak nye.. guru besar
Cikgu Ishak dengan bini dia Cikgu Rumi sound aku…”hah buat ape lagi
kat situ… tak reti nak balik kelas?”… isk!! potong betullah dua
orang tua tu… ape lagi cepat-cepat aku capai buku kedatangan peh tu
terus blah..blah dengan perasaan yang … erm.. tak tau nak digambarkan
disini… aku ghase nak pinang je budak pompuan tu tadi… tapi aku
baru darjah empat… belum akil baliq lagi… arh.. peduli ape aku..
jaji best!!!

Dalam kelas aku senyum sendiri…. senyum cam orang baru kawin… ahaks!!!

“woiii… cikgu datang!!!!” jerit Salleh (pun dah kawin)… ceh!!!
tekujat aku… Cikgu Kamaruddin datang…. aku ghase bosan sangat
time tu.. tak boleh tengok orang senang…

Er… sape plak
yang ikut Cikgu Kamaruddin tu…. pergh!!!! budak baru datang dengan
cikgu… ape lagi.. jantung aku jadi berombak balik…

“Ni.. ada pelajar baru… nama dia Immaniah….. Immaniah Binti Ishak…” kata cikgu Kamaruddin..

Er.. ape… Ishak?… bapak dia Ishak.. cam name guru besar…

“Immaniah ni.. anak Guru Besar sekolah kita” sambung Cikgu… lor… betullah tuuuu…
Immaniah renung mata aku .. macam dia renung pagi tadi dalam bilik guru…. isk!!

Adoi lah… Immaniah namenyeee….. hati aku berkata…”meh lah sayang
duduk sebelah abang nie….” ekekekeke miang nye plak aku nie…

tapikan korang… malangnye kelas aku dah penuh dan dia di tempatkan di
kelas sebelah.. kelas B… aku kelas A (kelas budak cerdik cam sang
kancil)..
Dia masuk kelas Biah… erm… tak pelah.. janji aku boleh jumpa dia lagi… besok lusa.. dan selamanyaaa…

Korang tau.. mulai hari bersejarah tu… time rehat aku pegi kantin
lalu jalan jauh.. aku lalu kelas dia dulu, baru pegi kantin… sampai
member aku perasan…”Kury!!! (nama manje aku time sekolah)
kenapa lalu jauh…? kan kantin depan kelas kita nie” tegor Nik
Masrul…

Isk!! perasan plak dak Nik neh!! “Err.. aku tanak
lalu situ… kan ada rumput tu… mane boleh pijak rumput.. cikgu
marah” selamba aku kasi alasan.. ekekeke.. bijak tak aku!!!? kan aku
dah kate aku bijak cam sang kancil 660.. ekekek

Buat
pengetahuan korang… selepas dua bulan Immaniah kat sekolah aku..
kiteorang jadi couple…. aku ngan dia di lamun cinta monyet… sangat
best saat tu… dia lah cinta pertama aku… IMMANIAH ISHAK.

Satu hari tu Immaniah datang sekolah naik basikal mini… basikal mini
baru warna merah… isk!! makin ayu plak aku tengok dia…

Balik je sekolah petang tu….

“Mak…. adik nak basikal”. pujuk aku pada mak… “Adik letih lah.. asyik jalan kaki gi sekolah” kata aku lagi…
“Mano mak ado duit” balas mak…
“Tak kiro… adik nak gak basikal… basikal BMX merah!!!!” bentak aku….
agak nye malas mak aku nak layan… akhirnye dia setuju gak nak belikan basikal aku tu….

Petang esoknye.. aku tengok ade lori apek berenti depan rumah……Yihaaa.. musti basikal BMX merah aku tu….

er…. BMX….!!! dah betull.. “Makkkkkkkkkkkk… nape BMX ungguuuuuu…..!!! adik nak merah…..
dah satu hal besok apek tu hantar yang merah punye….BMX merah yang
aku idam… merah macam basikal mini Immaniah…. ekekekek…..
tercapai gak impian akuuu… thanks mak….

aku sayang mak…. dia ikut kan aje ape kemahuan aku….
isk!!! bile dah besar nie… aku ikut tak kemahuan mak…..!! isk!!!! (sedey beb!!)

Tu lah dianye kalu dah derhaka ngan mak…. so kawan-kawan di luar sana
tu… ambil lah iktibar.. okey…ahaks! cam pengacara rancangan bebudak
lak aku neh!!… er.. jangan betulkan pc anda… kita sambung balik….


Memang time tu aku rasa sangat bangga…. bangga sangat rasanya…. tapi…
kita hanyalah manusia wahai kawan-kawan semua…
Kita tak dapat lari dari kekecewaan….

Erm… itu Paper Sejarah punye pasal… lupe plak… ade lagi yang tak kurang harunye!!

Iaitu… Ujian Amali subjek KIMIA … yang ni plak cikgu nye cam hampeh gas!!!…

Buat pengetahuan rakan-rakan semua … ujian amali nie akan berlansung lebih kurang 2 minggu seblom pekse SPM berlansung… slalunye para pelajar akan bersiap sedia untuk operasi pecah bilik makmal untuk lihat radas apa yg pegawai peperiksaan susun atas meja… (slalunye pegawai peperiksaan akan susun radas pada belah malam sebelum ujian) so, kami sebagai calon yang berpotensi untuk kantoi nih… dapatlah meneka ujian apa yg harus dijalankan pada masa amali tu kelak!! kalu ade katak, ujian belah katak lah… so kenalah study bab katak lebih sikit… kenalah tau apa nama saintifik menatang katak tuh!! hobi katak… warna kegemaran mahupun taraf kemustautinan katak berikut!!!… lebih kurang camtu lah…

kalu ada pita magnesium atas meja tu… mungkin kena baca bab cara-cara nak buat bom berani mati ke.. ape-apelah… aku nak citer pun tak reti… so sampai time ujian amali BIOLOGI dan FIZIK bejayalah aku menjawabnye… time tu rase cam professor plak… selamba je aku gunakan semua radas ngan pro nye…

bile time KIMIA plak.. kiteorang tak dapat plak ngintai ape radas yg ade atas meja makmal… ape lagik!!! macam -macam ujian lah yg aku taram… ada soalan tuh dia suruh teka serbuk apa yg dibekalkan, dengan melakukan ujian yg sesuai… skali tengok cam serbuk garam… dah tak tau ujian ape, main bantai jelah!!! tulis jelah garam yg digunakan untuk buat baja kelapa sawit!!! ahak!! tah betul ke tak tak tau le akuh!!!

yang paling bengang sekali korang tau ape!? cikgu yg mengajar aku tuh masuk dalam makmal untuk tengok kite orang, sekali dia datang sebelah aku dia pandang ujian aku buat, dan selak kertas jawapan aku… peh tu!!! dia geleng kepala.. dan blah cam tu je!!!.. EEEEE… geram nye… spatutnye dia kenalah tolong sikit!!! kasi hint!!!

Ergh!!!! time tu aku ghase nak je cipta BOM dari peralatan dalam makmal tuh… sumbat dalam sepender dia… bia bekecai anu dia… tak guna betul!!!!

Buat pengetahuan korang Cikgu KIMIA aku neh memang sangap sikit!! dia sememangnye tak berapa pandai pun ngajar.. aku ghase lebih baik dia mengajar PENDIDIKAN JASMANI je… ada satu hari tuh… dia tanye akuh satu soalan… agak rumit jugak… pasal jadual berkala unsur… peh tuh cam biasa lah.. aku sengih je.. (sengih tanda tak tau lah tuh!! korang pun musti sengih cam aku gak kalu time tuh!!)…

“apalah.. itu pun kau tak tau!!..” katanye…

lepastu dia pegi ke meja guru…. dia selak buku teks… selang beberapa menet… baru dia bagi jawapan bagi soalan yang berunsur bangsat tadi tuh!!!…. CEH!!! dia pun tak tau rupenye… SANGAP!!!!!!!!

weh!! timo kasih lah sobab korang sudi gak nak menyambung pembacaan korang so moh lah kite mulakan… are yuuu rediiii!!???…

11 responses

14 04 2009
Shidah Kemahal

Bye, aku jadi pelik gak..rasanye ko mmg tak layak pun jadi accountant…sbb setahu aku masa sekolah dulu kat SMKBM ko ambik kelas Sains kan..lain la aku..mmg bidang Account dan Perdagangan..ha ha ha

14 04 2009
akubye

Huhuh!! Sekolah Menengah Sains… Uitm Acccount…. Kojo Graphic… ahaks! aku pun biol memikirkannya…

16 04 2009
azamfauzi

biasa lah … apa yg belaja kat sekoloh tak semestinya menjamin kerja masa depan …

16 04 2009
bibu@wilda

hahaha bolih sgt..aku pon amik account..keje account sket2..pastu end up jadi secretary bolih?hahaha biol!!

16 04 2009
akubye

“Bibu” budak2 account memang biol.. hahahah!!!!

17 04 2009
mia the gorgeous

aku pown… amik bisnes stadi kat teknik, pastu amik akaun kat itm, pastu amik grafik kat cosmo, pastu jadi PR yang terlampau… iskh… biol tak… conpius *&%#$ iskh… tak paham

3 08 2009
eezwana

em, thanx ek amikkan gmbr kami smlam kat tmpt layang2 tu…. nways, x dpt pon kt email?

4 08 2009
akubye

Sowi ezz.. belom kesempatan lagi… skang ni tengoah sibuk tangkap gambo budak2 sekolah utk majalas sekolah dorang.. nanti sy kasi itu gambo!!! Thanks 4 visiting!!!

8 10 2009
Fiza@Pijah

good luck utk ko bye..all d best 2 u..chef wan pun ada degree in accountancy tau..so x kisah la..apa yg kita study, x mestinya itu ler line kita bila dah keje,kan?

21 11 2009
Tinted Cute

yg penting nawaitu kita baik…maka baik2 jek pulangannya nanti…janji buat keje ngan hepi…

13 03 2010
sue

best la baca crta abg….
asik nk gelak je…..
bla nk sambng lg…….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: