PHOTO PERKAHWINAN

25 04 2009

Trutt! Trutt!!… (erm dah bebunyi dah mende patsegi ni…)

Yup! Idan.. ada menda!?… (tanye aku sejurus picit punat bewarna hijau)

Idan: Member saya nak kawen… Abang Bye free tak!?

Bye: Bilo kawen eh tu!? Kalau bulan onam dah ponoh!..

Idan: Lagi tiga hari.. URGENT tu bang Bye!..

Bye: Jumaat ni lah ertinye tu..!? Kasi no. tipun budak tu.. nanti sy tipun dia…

Erm.. begitulah kengkawan oii.. tiga hari lopeh.. Dak Idan tipun aku.. perkaranye seperti perbualan kat atas tu lah.. letih lah kalau nak ulang semula… ke nak gak aku hulang!? hahah! mengado-ngado… 😉

Sebona nye aku ada job jugak hari Jumaat tu… Mia suruh aku tangkap gamba event kat FINAS… ada soft launch Filem… minggu lepas aku ada miting ngan orang filem tersebut… “good looking” gak itu orang .. ahaks! suka mak! (ayat giloz!! ilang akal ape!).. dorang suruh aku design dorang punye poster filem… tapi skang dalam pebincangan lagik… (tak kompom lagi lah maksudnye tu…) dari pebincangan tu… aku tengok gambo yg sesuai tak ada yg sesuai… isk! ayat putar alam dah klua dah! baik abaikan.. kang lagi ngarut jadinye… so tepaksa lah adakan sesi pengambaran semula kat studio… Hero pompuan je lah.. hahahah! gatal!!

Doakan lah aku dapek job ni… dah lotih duk miting je kojo eh… !

Pendek cite.. aku tipun Mia…

“Mia.. aku tak dapek hadir lah ke FINAS tu.. ado job orang kawen lah…”

Mia : Ok.. no hal bro! nanti budak2 press akan cover kan…

Weh! korang kalau ada event.. nak berurusan ngan orang2 press… ko boleh berurusan ngan Dak Mia ni… bagus dol ini budaks!! Semua surat kabar boleh masuk… tapi sekaba Tamil nessan… aku tak pasti Dak Mia ni ada kontek ke tak… kalau ada memang hebat banget lah!!!

Setel masalah problem!!

So.. di kontotkan crite… petang tadi aku melaksanakan tugasan aku tu… menangkap gamba orang kawen…

Berikut yeklah gambar pernikahan Dak Ina dan suami… sila tonton bersama.. jangan berebut2 punah gamba2 ni kang…!!!

So!.. Enjoi!!!

kawen-014

kawen-023

kawen-033

kawen-043

kawen-053

kawen-063





MY WALLPAPER

23 04 2009

Alamak!! kono TAG plaks! puas nyorok!! mungkin napas kuat sangat kut.. tu yg kantoi tu…

GAMBARAJAH WALLPAPER!!!

1)Anda perlu printscreen wallpaper anda yang tengah gune skang.
jgn tipu2 ek..

BYE: BERIKUT ADALAH GAMBAR YG TERPAMPANG DEPAN LAPTOP AKU NI…

tag2

2)Bagitau kenapa anda suka wallpaper anda..

BYE : AKU AMAT GEMAR LAGI GEMBIRA MENGENAKAN GAMBAR BERIKUT KERNA ORANG DLM GAMBAR TU YEKLAH SEJENEH MAKHLUK YANG BEST!!!

3)Tag 10 orang

* Kak Bai
* Kak T
* Bro Jeff
* Pok Pek
* Sinchan
* SrsFeqah
* Lieya_latif
* Fazzarinna
* Ilin
* Yong

I’am Soriii!! Ahaks!! 🙂





CRUISE TASIK – PUTRAJAYA

22 04 2009

Kisah ini berkisar pada hari Ahad nan lepas…

Hari tu tak banyak sangat aktiviti berpaedah aku ngan Dak Ayu lakukan.. just santai mantai je kat ruwang tamu rumah sambil layan Astro…

Aku banyak menghabiskan masa duduk celah kangkang Dak Ayu je.. sebabnye tugasan Dak Ayu yeklah memicit2 blakang badan aku dengan tujuan menghalau hangin yg terkandung dlm badan aku…. kengkadang tu rasa macam tiub taya plak diriku ini.. dipenuhi hangin…

Pukul tiga nanti nk pegi Putrajaya… jumpa orang kat Cruise Tasik… katanya nak bincang pasal buat leaflet… utk next promosi dorang.. tak tau lah ape yg dorang nak buat… mungkin.. sapa naik cruise dorang boleh dapat hadiah tembikai sebakul dua ke.. tak tau lah… tu yg nak gi miting dulu… sambil tu nk usya jugak port2 yg menarik utk tangkap gamba buat bahan dlm leaflet dorang tu nanti…

Sesambil tunggu pokol 3… aku ngan Dak Ayu layan Nona kat TV3… tengok pengecara jemputan dorang buat liputan pasal gajah… (gajah pun jadi!!.. isk!) kalau buat liputan pasal ghimau ke.. buaye ke.. maunye takde kut yg nak buat liputan.. bahaya dol!! payah nak kontrol ayu semasa mengecara.. cuak all the way!

Ayu : best lah dapat mengemudi gajah ni… cuit tinge dia.. dia jalan… cuit lagi dia brenti… ikut arahan betul..

Bye : Kalau nak weekang.. cuit ape?

Ayu : Ntah!!! (sambil buat muka tak kuasa nk layan)

Hahahhah… aku pun satu tunggul!!! mana lah gajah tau buat weekang2 ni.. ahaks! saje nak bermanje!!

……………………………………………….

Slot seterusnye… pasal belajo mengait baju kat Indonesia… dari laporan bebudak pengecara jemputan tu.. ada diantara student kat sana datang dari Kelantan.. mak aiii.. jauh nye datang mengutip ilmu.. terharu plaks!!

Bila ditanya oleh pengacara pasal susah senang blaja mengait maka salah sorang plaja tu menjawab:

Pelajar : Pada awalnya agak sukar… tapi makin lama, makin gampang…

Ayu : Isk! tak guna lah blajo.. orang makin lama makin beguna.. ni makin lama makin jadi GAMPANG!! plak.. kan awak kan!? (tanye Ayu pada Aku sambil buat muka comel)

Bye : (terus berkemas-kemas untuk berak sambil buat muka gampang!!.. maleh nak layan!!)

…………………………………………………

Ayu : Sayang gi Putrajaya naik kreta sapa!?

Bye : Naik BMW Dak GG lah…. Tong2 duit minyak…

Ayu : Gila melayu!!! kereta kan main gah!! sorang BM… sorang Honda… minyak pun kene tong-tong jugak kaa!?

Haahaha!!.. apa boleh buat kengkawan aku tu memang nye.. kereta gah,.. tapi dorang blom masyuk lagi.. tengah tunggu projek besa katanya… InsyaAllah bejaya dorang tu nanti…

Seperti dijanjikan.. aku sampai kat opis Dak GG lima menet seblom pokol 3… hai!! mamat ni tak plak ada… mana plak peginye… erm.. lepak kedai tomyam dulu lah… tak lama kendian kelibat Dak Shah pun tiba… lepak dulu ngan dia.. sambil nunggu Dak GG…

Aku tengok Dak Shah tu bukan main sibuk lagi dengan phone dia.. tah hape tah yg dibelek… dah lah tipun ada 2… sama jeneh plak tu dua2.. isk!! pelik sungguh…

Tah berapa menet lepas tu baru lah Dk GG tibo.. sambil jinjing bungkusan makanan… “sape nak makan spegeti… ni aku ada bungkus dari rumah awek aku” offer Dak GG…

“Apo gilo mentedarah Spegeti tongah2 paneh ni… moh deh gerak gi Putrajaya….”

“Naik kreta sapa ni? BM GG ke Honda Shah….!?” tanye aku..

“”Naik kreta Shah lah… BM aku takde ekon.. ghosak!!” jawab GG…

Alahai.. ghosak lah plak.. apo lah gilo keto kau ni GG….

“Boleh gak naik kreta aku” kata Shah… “Tapi tak jugak ada ekon ni”…

Ergh!! gasaklah kengkawan oii…. moh lah copek.. kang lamo lak client tu tunggu….

Sampai je Putrajaya.. kami pun duk miting lah cam bagus2… mcm2 lah ide yg klua.. tah ye ke tak tah.. taram jelah..

Lepas je habih bincang.. Puan yg miting ngan kiteorang tu offer kami naik cruise!! Wah! menarik tu.. kalau saje2 cari penyakit nak naik.. kena baya RM30 jugak tu… so.. bededai-dedai lah kami 3 orang naik itu cruise… belayar keliling Tasik Putrajaya… Maknanye kali ni.. adalah kali ke-2 aku naik kenderaan berair.. ahaks!! enjoinye….

Berikut yeklah gamba2 yg sempat aku amek buat kenangan…

putrajaya-01

putrajaya-02

putrajaya-03

GG (Baju Oren) & Shah (Baju bukan oren) tengah merenung hari esok (Isnin) dan Bye (Baju coklat) tengah tenung mende tah!!

putrajaya-04

Jumpa lagik @ next post!!





BITHDAY PHOTOGRAPHY

18 04 2009

Hari tu aku ado lah dapat job menangkap gamba hari jadi sepasang adik beradik ni… Adam & Harith.. anaknye En. Shah dan Isteri… dorang ni sememangnye fotogedik.. so senang nak menghala tujukan gamba masing2… harini pun ada gak b’day party… tapi aku x dpt join sebabnye masih dilanda kesemputan lagi… berikut yeklah antara gambar yg sempat aku upload…

birthday-01

birthday-02

birthday-03

birthday-04

birthday-05

birthday-06

birthday-07

birthday-08

birthday-09

birthday-10

Nota : Sape2 yang beminat nak tangkap gamba b’day ke ape2 lah.. bolehlah tempah sekarang…. kalau tempah sekarang dapat harga murah kut!! hahaah!





EDIT GAMBA SENDIRI

18 04 2009

melompat-lebih-tinggi-02

Dulu2 aku rasa geram betul aku bila tengok orang buat design.. duk tertanye-tanye.. cam mane lah dorang buat cam tu.. cam ni… isk! terel betul dorang ni… memang tak terbayang lah aku, apa kaedah yg dorang guna sampai boleh menghasilkan satu hasil layout design yang hebat…

Barang kali aku agak benasib baik kerna dikurniakan seorang Alang yang tau pasal design mendesign ni… (Skang keje ngan Karangkraf) time sekolah dulu… aku slalu paksa dia mendesign utk aku.. nanti kalau dia balik kampung.. dia kasilah design yg aku pesan tu… Wah! hebat…!! aku gumbira sangat… Alang besungguh2 jugak terangkan apa itu graphic design… color separation… Photoshop… QuarkExp… Illustrator.. dan tah hape2 lagi… aku mengangguk-ngangguk tanda tak paham ketika dengo Alang bagi penerangan… bagaikan mencurahkan biskut mery ke daun keladi… tak melekat satupun dlm hati…

Tapi bak kata orang tua bangka… “kalau nak.. seribu daya”… so dengan seribu dayanya.. aku dapat jugak sekelumit ilmu dlm design-mendesign ni.. Tq tak terhingga buat Abang aku… Shifuu aku… Alang aku… kerna tak serik2 bagi ilmu kat aku sampai aku jadi aku pada hari ini…

Korang tak beminat ke nak blajo graphic design ni.. blajo lah weh.. enjoi tau… nanti hari2 boleh edit gambo sendiri! 🙂

melompat-lebih-tinggi





OH! MY KASUT…

16 04 2009

Aku nak buat sikit pengumuman disini.. barang siapa yang nampak kasut aku seperti gambar dibawah… sila kasi tau aku.. manalah tau nampak dia bejalan sorang-sorang kat tempat sunyi ke.. kat pasar tani ke… pusat kerokey ke… berpewatakan manja.. dan pandai bergurau… mudah mesra.. dan penyayang unggas… beliau telah didapati ilang ketika aku sembahyang Jumaat kat Masjid Kayu Ara…

Huh! sapa lah yang tega mencilok beliau dari dakapan aku… dah lah ianya salah satu barang hantaran time kawen dulu…!! isk! Sedey!!! Mungkin salah aku jugak… ngade2 tak pakai selipa jepun je time tu… tapinye aku tengok jemaah lain selamber je pakai kasut mahal2.. kulit lah.. plastik lah… cantik2 plak tu… tak plak kena cilok.. kasut aku jugak yang penyamun tu suka..!!!

kasut





DEKORASI RUMAH OLEH DAK AYU

16 04 2009

Kali ni aku nk crite sket pasal sarang kiteorang… kediaman kami terletak di Damansara Damai… asalnye aku duduk ngan En. Ayoi (time aku ngan Ayoi masih bujang trang-tang-tang)… setelah Ayoi menemui jodohnye ngan Dak Ayun… (member lama Dak Ayu) maka aku mengendurkan diri keluar dari ini rumah… bagi can orang berkelamin lah.. yg bujang tu cari lah dulu rumah bujang yg lain… so.. sampai satu ketika.. Dak Ayoi ngan Dak Ayun ada rezeki lebih, dorang beli rumah kat Rawang… secara etometik.. aku boleh masuk balik ke rumah lama ni… Maka bermulalah era mendekorasi ini rumah yang dipelopori oleh Dak Ayu…

Masa tu aku sangat bz… aku cuma tolong beli barang keperluan… dan Dak Ayu menjalankan tugasannya dengan cemerlang sangat!.. satu tepukan gemuruh buat Dak Ayu, atas kejayaan nye .. dalam usaha mencantikkan sarang kami orang….

deco-rumah-01

asalnye ghumah ni warne hijo… huhuhu!! Dak Ayu kan main tak suka lagi kaler ni… ahaks!

deco-rumah-02

Dan hasilnye memang memuaskan hati aku sebagai pemerhati.. ahaks! Good job Bebeh!!