NAMA PART-II

30 07 2009

aku bediri

Illusmaster

Hadoi lah.. macam2 jugak nama kengkawan alam maya ku ni.. TQ lah atas kesudian korang bekongsi kisah NAMA dlm post sebelom ni… so kalau ada sesape yg ada nama yg lebih pelik lagi.. silalah tulis kat bahagian komen kat post sebelum ni yek!!!

Ok lah.. kali ni lain plak kisahnye… tapi masih dalam lingkungan NAMA lagi…

Aku tak pasti mana datang idea dalam hotak aku ni… setiap barang yg aku beli ada nama dorang tersendiri… kisahnye bermula dengan motosikal aku… waktu blajo kat ITM… aku ada sebijik motol (motor).. berjenama RXZ.. nama beliau yeklah “Spider”.. kisahnye macam ni… aku slalu duk heran.. sebabnye stiap kali aku.. erk.. bukan stiap kali.. kirenye banyak kali lah… aku nak nonggang beliau ni.. aku tengok ada Spider duk belegar2 kat motol aku tu… memang heran betul.. aku tak plak teringin nak usir budak spider tu.. aku biarkan je… ingatkan kalau kita begerak, tepelanting lah dia kat mana2 tepi jalan… ye lah.. kita yang cerdik ni pun.. kalau tak betul2 grip pemandu .. maunye jadi longgokan sampah kat tepi jalan sudahnye… tapinye bila selang sehari dua kang.. ado yo balik mende tu.. sudahnye.. aku daftarkan motol aku tu dengan nama Spider… kengkawan aku pun duk panggil Spider gak… dah cam kenalan rapat je… kalau yg tak tau tu bile timbul nama Spider.. mulalah ternganga-nganga tanda tak paham…

Kendian.. aku ada beli seko lagi motol.. kali ni motol cup plak.. Suzuki RC80.. bapak lembab nye dak motol aku seko ni… bunyik nye jangan cerita lah.. cam bedoza diesel!!! hahah!!! masalahnye ngan motol ni.. dah lah lembab.. lepastu.. hobi dia nak langgo lembu… kejadian ni slalunye jadi waktu pepagi bila aku nak gi kelas… yo lah.. break nye pun tak berapa befongsi.. ada karbon banyak!! so… bila sampai je kat area lembu suka melepak… mula lah nak belanggo.. yang si lembu2 tu plak.. time aku lalu lah… beria2 dorang ni nak melintas.. macam kan takde waktu lain yg sesuai je dah!!! naik heran aku..!! ibaratnye, bila dorang dengo je bunyik moto aku datang… dorang dah bebisik antara satu sama lain… sambil senyum sinis pastu.. lintas ramai2..

Lansung aku namakan motol aku tu “Lembu” erm.. comel jugak lah rasenye.. hahaha!!! aku slalu borak ngan Dak Lembu ni… sebabnye bosan dow gi kelas… lalu lak kawasan hutan… sensorang lak tu… kalau ingat2 kan balik.. cam hampeh je rasanya!!… tapinye last sekali aku jumpa Dak Lembu ni kat Umah abang aku kat Wangsa Maju.. dah tinggal rangke je… satu hari tu dia tak sihat.. so abang aku letak lah kat bawah umah flat dia tu… bila tengok… satu hari, satu barang hilang… memula side mirror.. esoknye meter.. pastu taya… lama-lama kelamaan… tinggal tulang je!! cian betul aku tengok… gitulah tamatnye riawayat Dak Lembu…

Kendiannye aku beli plak sekol kereta… ye lah.. asyik layan moto jek… nak plak rase pegang stereng!!.. padahal takde lesen pun aku ni… “Tenok” gitulah nama nye… dia ni kereta lama.. sama baya ngan aku… tahun 70an… Ford Escort… kaler putih.. tapi berbumbung hitam… skali pandang cam tenok je… tu yg lekat nama dia tu… hahahah!!! klaka lah kreta tu… aku beli cash tau… RM1500, time ni aku dah bekawan ngan Dak Ayu dah!! kirenye nak ajak bedeting lah… kondisyen bapak buruknye Dak Tenok neh… tak ramai manusia yg berani naik kreta aku seko ni… kalau masuk dalam… boleh tengok jalan dari celah2 lantai kreta tu… hahahah!!! kalau cicir duit boleh celup dari dlm krete je…

first time aku nak bawak Dak Ayu naik.. adalah satu kisah ni… aku pun bukannye cekap sangat bawak kreta… so pegi lah jemput dia kat umah…. ok lah.. bila dah jemput tu.. gi lah ronda2.. sampailah kat satu simpang… (dekat Keramat AU3)… bila line dah clear… kiri kanan dah takde kreta lalu lalang… tatkale aku nak masuk gear satu… “Coit!” …. Lah!!! tecabut pulak batang gear kreta tu!!! hahah!! Nayo!!! Tetibe rase cam nak pitam je aku time tu.. Dak Ayu dah gabra dah!! mungkin dia tertanye2 kenape rakus sangat aku bawak kreta.. sampai tecabut tuil gear aku kejekan… mana tak nye… owner sebelum tu pakai letak je menatang tu tampe menyekru kan tuil tu.. setidak-tidaknye gam lah pakai gam UHU ke double side tape ke… isk! buat gelabah je…

Bila aku tinjau.. ada lah sikit conet yg boleh di pegang untuk masukkan gear.. adalah dalam 1/2 inci je.. so nak tanak… seblom kreta belakang kasi hon!! aku grip conet tu ngan hujung jari.. pastu masuk gear satu… pastu jalan kedepan cari port utk betulkan pencabutan yg terjadi tadi… itu yg best nye Ford Escort ni.. gear dia memang lembut.. senang nak masuk!! silap2 kalau korang bawak kat Highway.. tebersin plak… mau dia drop gear sendiri kut… punye lah nak bagi tau betape senang gear nak tuka.. hahah! melampow!!! “Pap! Pap! Pap!” (tampar pipi sendiri kiri dan kanan berselang seli sebab melampow sangat perangai ni!!!) kejadian tu memang amat menggelakkan… aku ngan Dak Ayu tak dapat nak lupakan kisan tu.. sampai skarang… melainkan bila dh tua nanti.. ditambah plak ngan penyakit nyanyok.. lupa lah kut!!! (Nau’zubillah!!)

Isk!! banyak lagi lah bende yag aku bagi nama… ringkasnye..

Aku jual Dak Spider… lepastu aku beli Brand New Kancil… nama dia Kiki… skang Alang aku guna… sihat lagi sampai skang… lepas beli kiki… aku beli plak… Proton Satria… aku panggil dia Hulk!! sebab dia bewane hijau… Pastu.. aku beli plak Kereta Proton Wira… kaler hitam… aku ngan Dak Ayu namakan dia dengan nama “Dayang”… besempena nama watak Dayang Senandung… sebab bertubuh hitam…. aku jugak ada Lap Top bernama Latip… (kalau semak post yg lepas ada entry pasal dia ni)… pastu seko lagi Lap Top nama Nasir… dan Lap Top yg terbaru ni plak namo dia “Qochee”…

Hand phone Nokia 6780 aku dulu plak namanye Aiko… iPhone aku skang ni plak nama dia “Buah”… isk!! banyak lagi lah kengkawan.. nanti ado maso aku masukkan lagi… memandang kawan aku baru je tipun ajak jumpa… so aku berenti kat sini je dulu… jumpa lagi dlm post2 yang akan datang…!!!!

Daaa!!!





NAMA?!

28 07 2009

AKU-PAINT

Hari today aku nak ngarut sket pasal nama… omputih kata “name” kalau dieja dlm bahasa melayu.. lebih kurang je bunyi nye… aku ada beberapa nama dan panggilan… so berikut adalah kisahnya…

Stelah betungkus lumus mak aku mengeluarkan aku dari organ dalaman dia… maka… satu hal timbul… yup!! nak namakan ape bende kecik comel ni!!? (aku lah tu) Aku pun tak tahu mana mak ayah aku dapat idea, lantas… tanpa bebincang ngan aku terlebih dahulu letak nama “Mohd Shukry”… Mohd Shukry Bin Yusof!… Sepaham aku.. setelah aku paksa Ustaz kat sekolah aku berikan maksud nama aku… katanya makna nama aku tu yeklah… “Syukur”… erm.. not bad jugak lah…. sib baik dorang tak main taram je letak nama aku yang tidak2… kena dorang letak nama Luluhawa Wahiluku Bin Yusof… masak aku nak tulis masa derajah satu dulu…

Tapinye.. kat umah.. semua orang panggil aku “adik”… dulu lah.. skang tak lagi… maklumlah time tu.. aku yang kecik skali.. kononnye dah takde adik lagi lah.. amek kau!! sekali ada tiga orang lagik…

Lain plak ngan rakan2 sejiran ngan aku… dorang panggil aku dengan nama “Kury”.. erm.. best gak lah nama tu.. bagi aku lah.. kalau korang rase nak muntah aku tak tanggung!!! bagi aku comel je nama tu… haaa! nama yang ni memang kekal sampai hari ni… adik beradik aku pun panggil aku Kury gak… dah tak bley panggil adik lagi… sebab ada tiga orang adik aku yang telah menggulingkan aku dari jawatan “adik” tu… Erm… aku ghase nak pakse Dak Ayu panggil aku adik lah.. sebab ramai orang kata dia tu akak aku.. hahahah!!!

Penah sekali tu.. aku shoot gambo orang kawen kat Perlis…. cam biasalah Dak Ayu jadi esisten aku.. dia tolong pose kan pengantin.. mak andam tu boleh tanye kat pengantin tu… “sape pompuan tu? akak Bye ke?” hahahahahaharam zadeyyy! (erk.. nape tetibe penin ni… cam kenal je pelempang yg lekat kat pipi kiri aku ni)

Okey.. stakat ni dah tiga dah nama aku… seterusnye…

Maka setelah jemu belajo kat kampung.. aku pun melanjutkan pelajaran kat ITM (skang dah jadi UiTM)… biasalah.. “orientation week”..

Bepusu-pusu lah bebudok baru bekunjung ke bilik senior… bukan best pun pegi bilik dorang tu… banyak sangat aktiviti perit yg kena lakukan… dan yg paling kemuncak yeklah.. majlis bagi nama… Ada tu member kamcing aku… senior tanye..

Senior : kau kat kampung org panggil apa?
Member aku : “Black”
Senior : Huh! dah ramai sangat orang pakai nama “Black (Hitam)” ni… so skang aku bagi nama kau warna lain plak… “Grey (kelabu)”

Alahmak.. senang sungguh dorang ni letak nama… sama gak cam mak ayah aku.. tak bebincang dulu.. isk!! ni yg aku risau ni.. tak lama lepas tu giliran aku plak… jangan lah bagi yg pelik2… ” Ya Allah Ya Tuhan ku.. berilah dorang ni petunjuk.. agar namakan aku dengan nama yang comel dan unik… Putera Kamarulzaman ke… Shah Azlan ke… atau tidak pun Daniel pun jadi lah.. walaupun ringkas tapi mantap…”

Senior : Hah! ko!… meha sini…!!

Alahmak! dah sampai dah time aku…

Senior : Aku tengok ko ni ada ghupe Man Bai sikit lah… aku bagi ko nama man Bai lah… eh! panjang sangat!! Bai je lah…

Fuh!!! legaa…. Bai pun Bai lah… janji tak ngarut sangat…. duk muskilnye.. tang mana sampai nampak cam Man Bai plak aku ni.. tang lutut lah agaknye… hahahah!! ghasak lah janji seksa aku lepas..!!!

So nye.. aku adjust lah sket.. supaya nampak cam omputih sket aku sendiri namakan aku sebagai “BYE” dan nama tu lekat sampai kini… boleh kata ini lah nama rasmi aku skang ni… bila meeting ke jumpa sape2 ke aku guna nama BYE… baik Dato’.. Tan sri… orang kebanyakan.. semua kenal aku dengan nama BYE… kengkadang tu sampai aku lupa nama sebeno aku.. hahahah! melampow!!!

Selain tu adagak orang tertentu yang panggil aku dengan nama lain.. ada yang banggil Boy! ahaks! geli ketiak kanan aku!!! ada yang panggil Cu_ie…

Skang ni ada lagi nama lain.. kirenye pangkat lah.. anak2 buah aku panggil aku “Atam”… nape tah.. walhal aku ni dah macam anak omputih dah sekali pandang.. tetap dorang nak panggil Atam!!..

Kalo korang nak tau.. aku ada gak nama india aku.. KUmaRY… yang ni nama aku nagn Dak Ayu je.. Ayu aku panggil dia Siva.. tatau kenapa!!!… nama Amerika Latin aku plak yeklah “Antonio” dan nama cina aku plak.. “Siew Khoo Lee”

Gitu lah gaye nye!!

Korang plak!? banyak tak nama?





ULANGTAHUN PERKAHWINAN YG PERTAMA!!!

6 07 2009

Hari ini genaplah setahun Aku ngan Dak Ayu menjalani kehidupan sebagai suami isteri… Memang banyak yang berubah waktu bujang ngan kawen ni… yang paling ketara dari segi saiz tubuh badan.. hahaah!!! (tetibe rase pening kat bahagian kepala… macam kena ketuk laju2 oleh seseorang yang dikenali)

Dari rezeki plak.. memang ada lah.. bak kata orang… dah kawen ni.. ada lah rezeki untuk bini… sok kalau dah beranak plak.. rezeki anak bini… yup!! aku percaya yang itu…

Tapi kalau leko buat anak atau mengumpul koleksi bini… lopeh tu duduk mencangkung seperti nak keluarkan sesuatu dari lubang bawah… tak yo beguno… pendek kato.. usoho kono lah digandokan… kalau kito ni penjual kuey.. kono lah tingkat kan kualiti dan kuantiti kuey kito tu… takan nak jua karipap je.. jua lah kuey tiau sekali ko… kuey bingko ke… dari 30 ketul sehari… tingkatkan lah jadi 73 koping sehari… atau lebih… (jangan ikut angko yg den bagi tu.. tu cumo contoh je..)

Dugaan dalam kehidupan org bekahwin ni plak macam2… mungkin korang lagi masak dalam menjalani kehidupan orang kelamin ni… dan lobih banyak dugaan yg korang tempuh… harap2 apo yg baguih tu kito kongsi lah samo2.. manolah tau ado tips2 yang beguno utk aku yg setahun jagung ni…

So.. harap2 hubungan mesra aku ngan Dak Ayu akan berkekalan sampai bilo2… aku akan cubo jadi suami yang hebat…

Buat Dak Ayu… aku nak cakap : “Anda yeklah kurniaan Tuhan yang sangat hebat dalam hidup aku… AKU SAYANG KAMU!!”

AKU&AYU





KOLEKSI GAMBA

5 07 2009

Esok pepagi buto dah kono ngadap jalan ghayo… menujo ke Pahang… kawan baik nikah… dulu time aku kawen dio lah yang tekun datang mengambik gamba aku ngan Dak Ayu… pagi2 buto dah tibo deh kek laman ghumah… so kali ni turn aku lah pulak.. kirenye baleh jaso lah ni… malang eh.. mato tak yo maun lolap neh! jam randik kek dinding tu dah menuding jam 1:44 pagi dah ni… rasa nak je kira jumlah anak kambing dalam gamba yang Mr. Bean guno untuk terapi lolap tu… tapi cam sewel je perwatakan cam tu… nak tanak layan update blog lah…

Sebona eh banyak mondo dalam benak tepu aku ni yang nak diceritekan.. tapi eh tak plak maun deh klua ke jemari aku ni utk menaip… so biakan dulu lah… (tongah layan video clip MJ)

Dak Ayu plak tongah tekun bungkuih hadiah utk member tu… bia deh.. den maleh nak nolong eh.. kang tah hapo lak jadi eh kang… elok sepatut eh bungkusan tu pat segi… dengan campur tangan aku kang jadi pentagon plak bentuk eh… tak ko nayo namo eh tu… nampak ganjey je kang hadiah tu… mulolah diperkatakan dek orang kampung kang!! “apo ganjey na bungkusan hadiah tu!!?

ok lah… nanti kito sambung balik..

sebelum tu di sertakan tigo koping gamba yang sompek aku snap… layan je lah yo!!…

PEN

Gamba ni yek lah gamba nota kecik yg aku tulis waktu buat job design menu restoren Pinang Masak Kat Jalan Tunku milik Datin Ana… pen itu lah yg aku guna untuk tulih nota kecik tersebut…

JARI

Manokalo yang ni plak… sesambil bebincang ngan datin ana… aku sompek abadikan potret jemari mulus aku di ateh sebilah tisu… lagi nam juta tahun mau mahal harga lukisan aku ni…!!!

PISANG

Hari tu aku boli senaskah pisang.. agak pelik akan wajah pisang ni… yang lain ok.. tapi yang seko tu pra matang lah plak… macam2 yo dunio ni!!

CAWAN

Yang ni plak aku amek beberape hari lopeh… time ni ado job tangkap gamba sidang media “World Agri 09” kat PWTC… sebona eh aku tongah cari minuman.. haus bona plak rasenye.. sudah eh deretan cawan je yg aku jumpo… air tongah bancuh gak eh!! tolan air liur jelah bagi membasahkan tekak..