JOB CIMB

23 10 2017

Aduhh.. bertimpa2 plak job masuk time ni.. tak menang tangan plak jadi ey.. masak otak aku nak pikir ni.. konsep.. storyboard.. skrip.. dan macam2 alah lagi.. ni masalah aku ni yeklah.. takde org yg bulih campo tangan.. bukan tak penah bagi.. tapi sudahnye datang sakit ke aku balik.. so “sakitnye tuh disini” jadi berlipat kali ganda!! Skali pandang .. nampak macam tamak dan tak percaya ke orang.. tapi hakikatnye gitu lah.. bukan memudahkan keadaan.. 

Penah awalnye dulu.. job video dgn anak syarikat Petronas.. (anak kandung atau anak pungut ke.. aku tak tau lah.. takde mase nak cek suwat belanak dia!).. nak jadi cerita.. upahlah team videoman.. habis gak dlm 16k itu jam.. sudahnye.. lebih dari separuh aku kena turun shoot semula!! Time nak edit.. tah hape2 footage yg di shoot.. bukan tak bagus.. cuma tak nampak pro.. dan tak nampak RM16k punye shot! Dah kenape aku yg tak pro ni jugak yg kena betulkan?? #hampaskaregasungguh

Next.. job dgn sebuah kementerian.. nilai job dlm 200k.. datang mai team videoman yg lain plak… kali ni up seribu.. RM17k… team editor.. RM12k.. ok.. lets roll!!! Adalah mamat yg bawak masuk job nak jadi Director… ok.. silakan.. sudahnye.. bukan kata 50%….. 100% aku kena buat balik.. aku lah yg buat konsep.. skrip.. shoot.. direct.. edit!! aku lah semuanye.. aku upah krew je tolong angkat barang ngan pi bli makanan tatkala aku lapa..

Time meeting ngan client.. batang hidung Tuan Director agong tak nampak bayang!! Wasap tak reply.. call tak dapat!! Wahhh.. acara memecahbelahkan kepala otak aku namanye.. masak aku!! 8 orang duk berdepan dgn aku kat bilik meeting.. hasil jampi serapah.. semua berjalan lancar.. sikit pun takde masalah.. Fuhhh!!! Tq Allah.. tolong hambamu yg comel ini!!! Power weh kuasa tuhan..

Itu antara yg betul2 sentap jiwa aku lah dalam handle job melibatkan org ni.. serik woi.. so harap ada yg paham kenapa aku suka lone ranger bila buat job… sakit pening tanggung sendiri..

Dua hari lepas site visit kat The Curve.. CIMB nak buat event kat dalam tu bulan depan.. so selaku penyedia khidmat videografi.. aku kena lah site visit skali ngan depa.. VIP turun.. job tak kompom lagi dapat!! Kikikiki… komitment mau ada.. 

Alhamdulillah berjalan lancar.. dlm pada jalan2 tu aku sempat record video dorang dan trus edit guna henpon aku ni.. dan trus sent wasap ke dorang.. hasilnya dorang sangat suka dan kompom job utk aku.. tu diaaa!! kaedah nak market.. takyah bawak apa2 portfolio.. just tunjuk kebolehan anda  yg tuhan bagi on de spot! Baru client impress lebih.. dan job mendatang yg banyak.. 🙂

Bukan bagus mana pun hasilnye.. cuma tunjuk lah kesungguhan kita depan client.. InsyaAllah allah akan tolong mudahkan urusan.. 

Wassalam..

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: