Ikon Asnaf @ melaka

19 10 2016

​Hari ni shooting area MELAKA untuk dokumentari IKON ASNAF terbitan JAWHAR dan JAKIM untuk tayangan RTM.. 

Diri ini dilanda semput sepanjang hari.. bilo lah nak elok gak ey..

Kali ni kito layan video klip plak yo..

Setolah setel di Melako.. lobih kurang jam potang kami berangkat ke JOHOR utk shooting sekitar JB..

Eh ado yo lagi video… layan yolah..

Tengok tuuu.. kan main riang seisi ven.. pemandu dari JAKIM ni mmg superb.. bagi yo tau nak kemano.. lansung dihalo ey muncung ven tu ke lokasi yg dipohon.. setibo di JB ini plak yang berlaku… meh layan video seterusnye..

Perkara yg berlaku dalam video tersebut kebanyakannya adalah di sekitar mesjid yang lebih kenali sebagai Sultan Abu Bakar State Mosque kalau dalam bahaso omputih ey.. 

Mano pulak datang ulek ey kalo bighu tulisan ni plak.. camno la nak ilang an tu?? Gasak lah hai.. janji bulih baco… ok sambung lik..Setibo di lokasi.. kami dapati mesjid tersebut dalam proses renovasi.. so tak berapa ngam la engel ey kalau nak shooting.. nampak lak paga bighu keliling mesjit.. ateh kepakaran masing2 dapek yo shot yg diperlukan.. selosai shooting kami adokan majlis semayang jamak beramai2 di bilik solat di luar bangunan masjid.. lokasi ey hanyo bersebolahan mesjid tu yo.. 

lupo nak bagi tau sebolun ke masjid negeri Sultan Abu Bakar state mosque.. (eh.. dah tulih mesjid negeri.. takyah lah nak “state mosque” bagai, yo tak!??) Ngado amek penulis ni.. Sebolun ke mesjid ni.. kami tolah menyinggahkan seluruh pelosok susuk tubuh badan kami di perkarangan Istana Negeri Johor.. atau bahaso omputih ey.. kau google lah sendiri.. tak koso den nak carik ey.. crown yg tesergam indah di hadapan pintu masuk istano tolah bejayo kami rakam kan sebagai footage utk segmen asnaf di Negeri Johor. 

Trima kasih tak terhingga buat En. Sepul dan En. Amin, wakil dari pihak JAKIM yang dipertanggungjawabkan dan bersama2 kami bagi menjayakan siri dokumentari ini.

*tunduk dari kiri : En. Sepul dan En. Amin

Setolah setel shooting di beberapa lokasi terpilih.. kami trus saja menuju ke kedai makan secara etometik.. Restoren Sup Gear Box ZZ.. camtu lah lobih kurang bunyi ey.. setelah dipaksa order makanan oleh pelayan lelaki bermisai tebal.. maka masing2 membuat order mengikut selera sendiri.. dan aku dgn tak semene-mene order sup gear box kambing (auto atau manual aku tak pasti) nasik putih dan air tey o limau gelas besa.. (sudah ey yg datang tey o gelas kecik) tah mano poi ey limau ngan gelas besa ey pun tak tau lah..

Memandangkan den yg kono tangkap gamba.. so nampak la macam kaki selfie yg gilo berselfie.. tapi apo nak buek an.. sok sonang sonang den bawak kayu selfie yg bulih berdiri dikaki sendiri tu.. jonih pandai berdikari punyo selfie stick tu.. ado boli time shooting kek kodah hari tu.. 90 hinggit jugak la hargo ey.. 

Setolah selosai membaham.. kami bergerak mencari hotel utk bermalam.. punyolah payah nak carik hotel yg tak berapo mahal utk 6 orang.. kulu kilir mencarik.. agak amek maso gak la.. tetibo kerongkong den mulo ghaso gata2.. asyik2 tebatuk dan bekahak.. lopeh tu disusuli ngan somput plak.. menciut-ciut bunyi napeh.. den sombo ngan inhealer… zasss!!.. sekali.. tak lamo tu datang deh balik.. zasss!! sekali lagi.. dan lagi.. dan lagi.. adoi tak dayo cam ni.. dak Bob dah perasan pelakuan zasss!! den tu.. “nak poi klinik tak?” Dio tanyo.. dengan sekali lafas den jawab “moh!!!”

Hasil ey den mendapek sedutan ges penenang peparu di klinik berhampiran.. koba si dokter tu.. mungkin disebabkan alahan, menjadi punco terjadinya fenomena  tadi tu.. salah makan ko.. udaro persekitaran ko… dan pelbagai lagi.. 

Orang ghumah den Dak Ayu duo hari lopeh ado bagi gamba wasap..

Kaedah urutan bagi pesakit asthma ;

*credit to : urutanqun.blogspot.com

Dan yang paling utamo yeklah.. utk rawatan segalo penyakit kito.. mintak tolong samo tuhan.. dan ini jugak di wasap oleh org ghumah tercinto.. Dak Ayu..

Doa Syifa utk segalo penyakit.

Okey lah weh.. dah nak subuh dah ni.. nanti sambung balik burak..

Assalamualaikum…


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: