COMPOSE LAGU

25 08 2015

image

Macam2 dah pembuatan aku stakat ni.. paling banyak buek bodo la kan.. (tak lawak kan?)… memang sajo buek tak lawak.. sobab ey tongah takdo idea jitu..

Memulo buek account.. kojo ngan kompeni Uncle Sani.. donga cito dah arwah x-boss den tu.. Al-Fatihah buek Uncle Sani.. duo tahun gak kojo ngan bliau..

Kendian lopeh tu.. kojo ngan Cikgu Meran.. buek printing baju.. dapek la gaji lam 6 ratus.. tapi tu ateh koteh yo.. dapek ey separuh pun tak sampai.. tapi utk nimbo pengalaman.. layan an ajo..

Kek situ lah memulo kona Jimi… sampai lah dapek job ngan Awie buek lete het ngan nemkat Awie Intertainment.. itu pun ateh pertolongan Jasri.. kek opis Awie kona Shahrin abg ey si Shah Slam.. stat dr tu ikut2 lah bliau uruskan artis.. dapek duk sebilik hotel ngan Awie ngan Hattan..

Tahun yang samo dipekenalkan ngan Didie Alias.. buek job pesta setem.. agak jahanam gak lah kehidupan waktu tu.. tak tontu arah.. pendapatan tak menontu.. buek design sikit2.. jua lak tapai sikit.. buek banner secara menual.. erm.. Podih tul kalau dipikirkan.. buek plak jual pempes rijek dari kilang ngan si OJ.. hahah.. jua sabun.. kehkehkeh.. gilo amek..

Tah camno ey konal plak ngan Ayau TV3.. yg dulu ey wartawan Melodi.. bilo konal bliau.. dibawak ey kojo ngan bos ey Cik Lan.. Kaedah Kota… time tu Ayau kojo kek situ.. sebolun masuk TV3..

Lamo kojo ngan Cik Lan.. mau 8 tahun gak la.. selaku designer.. sampai tahap kono koja dek Along lah sampai..

Sambil tu dapek job animasi ngan Kak Liza… kek situ den konal Kunyit.. bokeh kartunis Majalah Ujang.. stat situ ado la dapek job dari Finas.. promo dlm bontuk animasi… promo merdeka lah… membaco lah.. dan tah hapo hapo lagik…

Tak dayo camni.. gaji pun kojap dapek kojap tidak.. sudah ey beghonti kojo.. buek photography.. blaja from Atan the sifoo.. stat la buek wedding photography.. bulih tahan masyuk!! Amek gak job2 korporat.. prodak shuting dan sebagainye.. paling best dapek job poi Amareka shoot event World Martial Arts.. kek San Antonio, Texas.. kau tau.. dapek plak sijil sebagai Young Ambassador dari UN.. kan main hebat plak ghaso ey.. bukan sonang nak dapek tau.. kihkihkih… tah mano tah sijil tu den campak tah…

Selain tu dapek job dgn Norman Hakim.. shoot event ey kek pineng dan jugak shooting western food dio… dah takdo gak ey business makan ey tu.. lopeh dio nikah ngan Memey.. dah takdo dah berurusan ngan bliau.. last sekali berurusan waktu buek job renovate Restoren Ani Sup Utara.. waktu tu skali ngan Joe Radzwil.. tak menjadi pun projek tu.. rugi ado lah!!!

KL Tower pun ando yo panggil utk shooting event kek ateh tu.. KL Base Jump.. mini konset Anuar Zain.. Ning Baizura… Shiela Hamzah.. dan tah sapo2 laie tah.. naik lupo dah..

Sekali tu dapek shoot prewed si Watie Eliet.. studio shooting.. bulih lah buek modal marketing!!

Lamo2 bosan plak buek photography ni.. mulo blaja videography plak.. sambil layan job2 yg berkenaan.. bleh tahan gak income ey.. stakat ni mau dekat 4 tahun dah aku melayan video plak..

Timo kasih tak terhingho buat Abg Hamid yg memula mendorong aku buat video ni… dia jugak lah yg bagi kepercayaan ke aku bertindak sebagai Director utk penerbitan video corporate Stoer (Kompeny Jerman) advertising kompeny… Alhamdulillah produksi berjaya dilaksanakan dgn jayanya sekali…

Dan sekarang aku dah set up kompeni produksi kecil kecilan.. dan berjaya dapat tander penerbitan dokumentari Ikon Asnaf 14 episot… dan skang tengah di tayangkan di RTM 1… setiap ahad 6.30 potang… sebolun ni aku dah berjaya terbitkan safety video.. truck video.. visitor video utk anak syarikat Petronas… jugak korporat video oil & gas kompeni… beberapa buah video muzik… dan beberapa lagi…

jauh dalam lubuk hati ni rase agak berbaloi pengorbanan dan perjuangan aku selamo ini…. Tq Allah.. bagi jalan hidup yg semolek ini…

Ni lagi polek… Semalam aku baru menyiapkan lirik dan melodi lagu korporat sebuah badan kerajaan.. bertambah seko lagi potpolio aku.. mengompos lagu pulak!!!

What’s next!???

Tuhan aje yg tahu….


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: