Ohoiiii~

9 06 2013

Assalamualaikum… teketaq-ketaq gak nak menaip ni.. maklum lah.. dah lama sangat tak memblogkan diri.. rasenye dah hilang skill menaip ayat2 puitis dan pujangga.. umoq dah smakin mininggi.. slang pun dah berubah corak dan pola~ ada bunyi-bunyi sleng anak mami sket.. awat tak tau!!

Erm.. tadi duk belek2 computer.. tup! tup! tejumpa lah pulak hasil penulisan aku yang tah berapa tahun nan lampau… baru aku tringat yg menatang tu aku blom lagik post dlm blog ni.. memandangkan aku dah tak berapa nak beridea buat masa ni, jadinye aku copy paste je lah kisah tersebut ya~ cumanya utk kelihatan drastik mak tik.. aku post sket2 je.. kalau sekali gos.. hilang lah seri…ūüôā okey begini post nye….

bling~ bling~ bling~ (runut bunyi ketika scene tekenang semasa lalu.. disusuli dgn visual berombak-rombak..)

Erm.. keputusan SPM lambat lagi nak menonjolkan diri.. takkan aku nak¬†menongkolkan diri je kat umah dorang ni…¬†situasi ini boleh menghakis kecerdikan semulajadi aku nih‚Ķ dalam erti kata lain..¬†bisa¬†bengap aku kalau terusan cam ni‚Ķ

Mana janji aku ngan mak..? nak keje kat KL lah kunun… Erm.. yup!! Aku kena cari kerja… Bukan lah kerja untuk selamanya… sekadar menimba pengalaman.. sementara nak tunggu keputusan SPM.. kenkurang tahu gak camne rupe bentuk slip gaji… rasa lah jugak macam mana bila carum KWSP.. orang kata seronok… huhuh! pelik.. kena potong pun seronok… orang yang cakap seronok tu dah agak bangka jugak orang nya.. mungkin dia dah dapat keluarkan duit simpanan KWSP tu kut… tu yang riang sangat becerita dengan aku tu.. (banyak gelak dari becakap.. rase nak sumbat je molot acik tu ngan stepler perisa stoberi)..

Kalau berjaya dapat keputusan baik boleh lah aku sambung blajo… pastu bila bejaya blajo kat U mana2 ke… dah grad boleh aku apply kojo yang bagus2… erm.. minta keja sebagai Menteri Pembangunan Wanita ke… atau paling koman.. minta jadi sebagai Timbalan Menteri Luar Bandar!! Hahaah!! Ngarut

Tapinye.. kalau dapat keputusan tak baik (Jahat) aku sambung kerja yg aku nak cari ni lah kut… Isk!! Ni yg seriau neh!!!

Erm‚Ķ jadi warga Ampang lah nampaknye aku beberapa bulan mendatang ni‚Ķ ‚ÄúTaman Mulia Jaya‚ÄĚ sekali dengar mulia sangat rasenye‚Ķ harap2 mulia lah‚Ķ kat taman perumahan¬†nilah aku menetap ngan Along.. Alang dan Udo (Adik Arwah ayah)‚Ķ

Udo… udo ni pangkat Pak Uda lah.. bila dah di negeri sembilan kan lansung jadi Udo… Teringat lagi aku waktu kecik2 dulu… saat pulang ke kampung memang dinanti (erk!! Ayat iklan raya lah plak).. mana taknye… (buat pengetahuan korang ayat yg seterusnye ni, di taip selang dua tahun dari ayat sebelumnye.. hahaha! Haram punye lah lama aku amek masa nak cipta ayat!!! Gagagaag!! (ayat gelak gagagaag! Ni pun aku baru dapat.. slalunye aku taip hahahah!) so banyak perubahan dalam seni penaipan aku kali ni.. lebih matang dan trang tang tang!!!

Erk.. lost!! Apa aku nak taip tadi aaa!~

Takan nak tunggu dua tahun lagi kut… erm.. okeh~ (tumpuan please!!)

Okeh! Lagu ni.. saat pulang ke kampung.. sangat di tunggui~ tuggu-i erm.. blasah je lah.. pasai apa!? Pasalll… bila balik kampung aku bleh menyelinat menyelinap ke umah uwan iti.. (ibunda kepada arwah ayah aku) umah uwan iti ada banyak bende.. kalau aku nak crita kat sini.. rasenye aku kena tuka tajuk.. bukan lagi pasal aku yang bernama Bye.. kena tuka jadi Uwan Bye yang bernama Iti.. ok sambung semula… sesampainye daku kat umah uwan… aku suka gi selak lacik Udo… slalunye musti ada kepingan atau naskah kartun dalam laci tersebut… pastu aku akan selak plak Majalah Batu Api untuk buat matching… Majalah Batu Api ni memang pemes dulu kala.. saing ngan Majalah Gila-Gila… time tu Majalah Ujang blom ujud lagik.. apatah lagi Majalah Lanun… Buat pengetahuan bersama.. Pak Udo aku ni yeklah salah sorang kartunis dalam Majalah Batu Api ni… beliau menggunakan nick name Asher Rock.. skali denga macam Gayour Rock!!! Selidik nye slidik.. memang lah dorang bedua ni kawan karib…. Sama2 mencuba nasib dengan dunia katun neh… erm.. kisah nye~ so critenya.. aku merasa sangat betuah dapat tengok lakaran dan finale output dalam satu masa!!! Bestnyee~ gitu lah serba sedikit pasal Udo.. oleh kerna ini bukan crita pasal dia…. So stakat tu jelah aku bleh crita!!

Berbalik pada crita aku yang nak carik keje dan menetap kat Ampang neh~ tak silap aku dalam tahun 1995 kut tah dah lupo dah aku lebih kurang time tu lah kut~

Erm.. nak keje apa ek!? Selaku pemegang sijil SRP keje ape yg boleh aku apply tah!? Manager Petronas!? Agak2 lepas tak dengan kelayakan aku neh!! Hihihi… takyah lah runsing2 pikirkan pasal soalan aku tu…

‚ÄúKury.. kau nak kojo promoter tak?‚ÄĚ tanyo Udo..

Nak tu nak lah.. tapi nak gak tau.. promoter tu apo? Hahaha! Maklumlah.. pemegang sijil SRP… budak kampung lagik!!! Promoter tu apo Do~

‚ÄúPromoter tu kire cam jurujual lah‚Ķ kat Metrojaya sanun!!‚ÄĚ ¬†kojo eh jua lah pakaian kat pengunjung yang berkunjung!!! Selain tu kono lah susun2 sapu2 lap2 kire cam jago kodai lah‚Ķ‚ÄĚ

Ooooo~.. bulih yo~ janji kojo!!!

(seperti yg dijanjikan maka kisah ini akan bersambung!!)


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: