NAMA?!

28 07 2009

AKU-PAINT

Hari today aku nak ngarut sket pasal nama… omputih kata “name” kalau dieja dlm bahasa melayu.. lebih kurang je bunyi nye… aku ada beberapa nama dan panggilan… so berikut adalah kisahnya…

Stelah betungkus lumus mak aku mengeluarkan aku dari organ dalaman dia… maka… satu hal timbul… yup!! nak namakan ape bende kecik comel ni!!? (aku lah tu) Aku pun tak tahu mana mak ayah aku dapat idea, lantas… tanpa bebincang ngan aku terlebih dahulu letak nama “Mohd Shukry”… Mohd Shukry Bin Yusof!… Sepaham aku.. setelah aku paksa Ustaz kat sekolah aku berikan maksud nama aku… katanya makna nama aku tu yeklah… “Syukur”… erm.. not bad jugak lah…. sib baik dorang tak main taram je letak nama aku yang tidak2… kena dorang letak nama Luluhawa Wahiluku Bin Yusof… masak aku nak tulis masa derajah satu dulu…

Tapinye.. kat umah.. semua orang panggil aku “adik”… dulu lah.. skang tak lagi… maklumlah time tu.. aku yang kecik skali.. kononnye dah takde adik lagi lah.. amek kau!! sekali ada tiga orang lagik…

Lain plak ngan rakan2 sejiran ngan aku… dorang panggil aku dengan nama “Kury”.. erm.. best gak lah nama tu.. bagi aku lah.. kalau korang rase nak muntah aku tak tanggung!!! bagi aku comel je nama tu… haaa! nama yang ni memang kekal sampai hari ni… adik beradik aku pun panggil aku Kury gak… dah tak bley panggil adik lagi… sebab ada tiga orang adik aku yang telah menggulingkan aku dari jawatan “adik” tu… Erm… aku ghase nak pakse Dak Ayu panggil aku adik lah.. sebab ramai orang kata dia tu akak aku.. hahahah!!!

Penah sekali tu.. aku shoot gambo orang kawen kat Perlis…. cam biasalah Dak Ayu jadi esisten aku.. dia tolong pose kan pengantin.. mak andam tu boleh tanye kat pengantin tu… “sape pompuan tu? akak Bye ke?” hahahahahaharam zadeyyy! (erk.. nape tetibe penin ni… cam kenal je pelempang yg lekat kat pipi kiri aku ni)

Okey.. stakat ni dah tiga dah nama aku… seterusnye…

Maka setelah jemu belajo kat kampung.. aku pun melanjutkan pelajaran kat ITM (skang dah jadi UiTM)… biasalah.. “orientation week”..

Bepusu-pusu lah bebudok baru bekunjung ke bilik senior… bukan best pun pegi bilik dorang tu… banyak sangat aktiviti perit yg kena lakukan… dan yg paling kemuncak yeklah.. majlis bagi nama… Ada tu member kamcing aku… senior tanye..

Senior : kau kat kampung org panggil apa?
Member aku : “Black”
Senior : Huh! dah ramai sangat orang pakai nama “Black (Hitam)” ni… so skang aku bagi nama kau warna lain plak… “Grey (kelabu)”

Alahmak.. senang sungguh dorang ni letak nama… sama gak cam mak ayah aku.. tak bebincang dulu.. isk!! ni yg aku risau ni.. tak lama lepas tu giliran aku plak… jangan lah bagi yg pelik2… ” Ya Allah Ya Tuhan ku.. berilah dorang ni petunjuk.. agar namakan aku dengan nama yang comel dan unik… Putera Kamarulzaman ke… Shah Azlan ke… atau tidak pun Daniel pun jadi lah.. walaupun ringkas tapi mantap…”

Senior : Hah! ko!… meha sini…!!

Alahmak! dah sampai dah time aku…

Senior : Aku tengok ko ni ada ghupe Man Bai sikit lah… aku bagi ko nama man Bai lah… eh! panjang sangat!! Bai je lah…

Fuh!!! legaa…. Bai pun Bai lah… janji tak ngarut sangat…. duk muskilnye.. tang mana sampai nampak cam Man Bai plak aku ni.. tang lutut lah agaknye… hahahah!! ghasak lah janji seksa aku lepas..!!!

So nye.. aku adjust lah sket.. supaya nampak cam omputih sket aku sendiri namakan aku sebagai “BYE” dan nama tu lekat sampai kini… boleh kata ini lah nama rasmi aku skang ni… bila meeting ke jumpa sape2 ke aku guna nama BYE… baik Dato’.. Tan sri… orang kebanyakan.. semua kenal aku dengan nama BYE… kengkadang tu sampai aku lupa nama sebeno aku.. hahahah! melampow!!!

Selain tu adagak orang tertentu yang panggil aku dengan nama lain.. ada yang banggil Boy! ahaks! geli ketiak kanan aku!!! ada yang panggil Cu_ie…

Skang ni ada lagi nama lain.. kirenye pangkat lah.. anak2 buah aku panggil aku “Atam”… nape tah.. walhal aku ni dah macam anak omputih dah sekali pandang.. tetap dorang nak panggil Atam!!..

Kalo korang nak tau.. aku ada gak nama india aku.. KUmaRY… yang ni nama aku nagn Dak Ayu je.. Ayu aku panggil dia Siva.. tatau kenapa!!!… nama Amerika Latin aku plak yeklah “Antonio” dan nama cina aku plak.. “Siew Khoo Lee”

Gitu lah gaye nye!!

Korang plak!? banyak tak nama?


Actions

Information

12 responses

29 07 2009
minami

wahah..walaweh…best…

aku la kan setakat nielah kan….first time kecik orng pnggil aku zam…lah…tu pon selepas adek kuar ..
den masuk darjah satu….biasa alh kat kampung dan teganu..orang panggil mizang..hahha…pekat hurup g…al maklumlah orang terengganiu…

then naik kat sekolah mngah jadik mizam…almaklumlah time nie skool kat bndar2 sket…ahhah g dah ilang.sorang budak pompuan pnggil aku minami…aku pon ngak tahu kenapa…masuk emaresem..ha ni paling best banyak tol nama…sifoo warden aku pnggil monggo…aku tak tahu yan nie…malas nak pikir…cikgu sukan aku plak panggil aku AMIN..ktnyer sbb muke sama ngan senior namanye amin..yang len panggil aku mizam n namizam lah….

masku matrik sam jugak jadi miza…sampai lah kat u jadi mizam…
n nama minamisensei nie aku guna time aku der buat craft ker drawing kes ..tu sbg tag line den…
huhuhu…

oh dunia bnyaknyer nama kite..
hahaahh…

ni dah tak macam comment dah..
sekali mcacam aku post kat blog aku sendrik..sowi bro BYE..huhu

29 07 2009
akubye

itu lah pasyal… erk!! so aku nak panggil nama yang mana satu ni..🙂

aku hengat sape punye blog tadi.. hahahaha!!

Anyway.. komen jeneh camni yg paling aku teruje!!! kalau boleh.. ko update kan sekali aku nye post lagi ngam.. hahahah!!! TQ bro! atas ulasan panjang lebar anda tu!!!

29 07 2009
minami

semekon…huhuhu
mng pnjng pon..siap tunggang lnggang ejaan hahaha…
dari sekolah rendah ejaan asyik fail jer….huhu
seb baik bm tk pernah tak dpt A..heheeheheh
abg bye pnggil ZAM sudah….
haahahah…tambh lgi satu nma…
huhu….leh jer…
bak mai password den tolong updatekn tetiap hri…
haw…haw

29 07 2009
ai

Nama aku biasa je. tp aku rasa best sbb tak ramai org nama cam aku. AIZAH. aiza & aziah ramai le kan? kan bye kan?😛

Family panggil aku Intan. Jauh beza Aizah + Intan tu. Kununnye ms aku kecik aku kene ‘jual’ kt org sbb melalak je keje aku. So, org tu bg kat aku nama intan yg dah melekat ngan aku smp skang.

Tp nama adik-badik aku yg pelik. Nak tau apo? BOMBA, ASKAR, ITAM, PENYEK, SIPOT, BEG!!!! sumpah tak tipu! tp dah kawen ni takde la panggil camtu lagik..mau dowang kejar ngan penyapu lidi! kahhhhhhhhhhhhhhhhhh

29 07 2009
kui

sronok baca… gelak aku sorang2…hahaha.. tapi nama kury mmg comel🙂..

aku byk gak nama, ikut skolah.. pndah skolah tuko nama. nama siber lagi. tapi malas nak reveal kat sini.. heheheheheh

29 07 2009
udek

saya!!!…saya ada byk nama tau..yg paling best udek cuz were yg bagi name nih …asalnyer gudek adalah nama seekol kucin yg comel macam saya lah ahaks…sebab tu di gedikasikan kpd ku huhu
“were harus mengaku”

1 lg yg best is ‘bobok’ name panggilan kitorang laki bini🙂

29 07 2009
Dak Ayu

guds,wer terharu udek masih ingat ‘gudek tu nama seekol kucing yang comel’.
kucing kesayangan wer tu, walopun tu sebenonye kucing nenek wer.
kimsalam kat ‘si bobok’ udek balik kang yek.

29 07 2009
JuhaLens

Aku lak orang panggil picut…….Tu pun masa kecik2 dulu..Time sekolah orang
panggil aku He-Man. Time belaja tinggi orang panggil Cawan. Laa..nie orang panggil Bumblebee…….Aper ada pada namer….

30 07 2009
bibu

adeh..memacam nama kau…tapi kalo uitm mmg ler..aku pon kene siot btol..lekat sampai skang lak tu..tapi tula jadi baik ngan akk yg bagi nama aku tuh chet!
tapi budak2 laki mmg nama pelik..aku paling suke Tiku..sudip..loban…kipang hahaha cam budus je nak sebut

owh aku pon ade gak bagi budak junior nama ~~ olive (sbb de cam bini popeye)
jaat kan aku?mana tah budak tu skang aku nak mintak ampun wakakakaa

31 07 2009
rinna pilah

wahahaahaa
engkau lah BYE jual rotiii d kawasan perumahan kuuu
wakakaaaaaaaaaaaaaaaa

20 08 2009
mia

aku pown nak join gaks bye.. nama aku best maya.. tapi mcm susah sgt depa nak panggil maya ada yg hentam panggil mai senang depa kata… kat umah family panggil kak cik sebab dalm famili aku nk kakak jew so kakak aku kak long.. aku yg kecik jadi kak cik… ada gak panggil ira sebab kesinambungan maya safira tapi geli ah dengar, getik sgt… sakng aku tuka jadi mia sebab glame skit.. asyik maya je borink ah mcm maya karin laks

8 02 2012
HanaPipers

🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: