ZAMAN TAK SEHAT

14 04 2009

Uhuk! Uhuk! Groih! Groih!…

Adoi lah!!… duo-tigo minggu ni tak beghapo sehat lah kondisyen bodi aku ni… minggu lopeh ngan minggu sebolun eh tu… layan somput! tido togak aku dibuek eh! penyakit somput aku neh dah menurap dari kecil lagi… kalau aku tak lupo lah… darjah enam kut aku mula berjinak2 dengan penyakit ni… kalau ikut cerita mitos nye… suatu petang tu aku turun ke baruh!! depan umah aku tu ado ladang kelapo sawit… dalam ladang tu ado kolam ikan… dalam kolam ikan tu plak, ado ikan… manakala dalam ikan tu ado lah organ2 dalaman ikan… uh! ni dah masuk bab susuk tubuh seketul ikan!

Buat pengetahuan tuan puan sekelian… kolam ngan ikan tu sekali, milik jiran aku.. camno plak kalau pemilik ikan ngan kolam asing2 plak… kan!? sebelah ghumah je… kisahnye… tampe minta izin, aku gi GP Joran kan diri kat kolam ikan orang tu.. pancing punye pancing… dapat lah sekor ikan patin… Umang aiii!! bukan main girang lagi jiwa aku… mengelintin setempat lah aku.. laju plak tu aku mengelintin…. toin! toint! toin! (bunyi aktiviti mengelintin sedang berlaku)…

Bawaklah balik… disiang… lalu aku goreng!.. hahah! kalau lah pakar pemakanan atau Chef Wan tau ni.. maunye dia ludah aku… manakan tidak!! ikan patin plak digoreng!.. masak asam tempoyak boleh lah.. baru sedap! tapi paham-paham je lah.. mana masuk akal budak derajah henam… keding plak tu.. berseluar pendek… berbaju yg ada logo RTM zaman Sabarudin Chik lagi… ke Mohamad Rahmad ke… tah aku pun tak tau… bisa masak ikan patin asam tempoyak… ye tak!?

Makan lah aku si ikan patin hasil titik peluh aku tadi…. (kira titik peluh aku je….peluh Hj. Pie, owner ikan tu tak amek kira.. hahah!) Chap! Chap! Chap! (bunyi kunyahan patin bergaul ngan air liur dlm mulut budak darjah enam).. hahahah eyek!!!! sedap jugak ek!! boleh operasi lagi niii! (bisik aku dalam hati dlm nada bergaung) isk! banyak tengok Astro Awani lah aku ni….šŸ™‚

Habis aku melantak ikan tu.. tanpa tinggalkan sedikit pun buat Hj. Pie… Nak Mamposss!!! hahaaha! Eh! mak aku pegi mana ek time tu!?.. ye lah… mana mak aku ek!! aku dah lupa lah.. dah lama dah!! tapi yg pastinye mak aku tak ada lah dalam 3km radius dari aku… kalau tak.. dah kena piat dah sum-sum aku ni… silap2 dah cacat dah budak comel yang satu ni…

Yang aku perasan kan… ikan patin tu.. (yang sampai sekarang aku tatau nama betul dia) banyak sangat lendirnye.. tapi dalam kehairanan tu mulut aku terus bergaul mesra dengan ikan patin beserta lendirnye tu… Chap! Chap! Chap! (tau kan bunyi apa?)

Sejak dari itu lah.. wahai pembaca sekalian (Kecuali Hj. Pie) aku dapat rasekan yang aku mengandung lendir yg berlebihan dari biasa… aku mula batuk2… berkahak.. berlendir… dan pelbagai “ber” lagi… (aku ni kalau dilayan maunye “ber”lebih-lebihan kelak!)..

Azab aku lepas tu… mak aku lagi azab, melayan aku… setiap minggu kena serangan Semput… sampai kene hirup gas kat klinik lah… kalau tengah malam.. tengah malam lah mak aku heret aku ke klinik.. ketuk lah tingkap dresa klinik tu… tah-tah baru nak beraksi dah dresa tu kena setelkan masalah aku dulu… balik kang muncung je bini dresa tu…”layan sangat budak cekeding tu!! gi kawen ngan dia lah!” hahah.. aku main tambah je dialog ni.. bagi sedap sikit crite ni.. sebab aku tengok korang baca sambil tutup mata dah tu.. boring ek!!!?

Aku hengat lagi time nak gi sekolah… jauh mak oii umah aku dari sekolah… aku ghase maunye lebih dari 3km (nape aku suka pakai 3km ni.. tadi kat atas tadi pun dah guna dah) dari rumah aku… kalau korang tengok time tu.. aku bejalan ke sekolah..kesian tau!!!… takde mak aku nak hanta dee!! jalan lah kau…!! bukan cam adik2 aku lepas tu.. berangkut… berjemput.. berhanta… isk! kalau time aku lah… jemput ke majlis kawen pun susah nak dapat tau!! ok sambung balik… jalan sikit aku duduk mencari ketenangan.. mana tak nye baru tiga lima langkah.. semput!…. gerak lagi tiga enam langkah… semput!…. sampai lah ke sekolah… adoi lah.. azab nye aku time tu….

tapi ye lah!!.. nape mak aku tak hanta aku ke sekolah ek.. nak kata dia bz berchatting ngan kengkawan IRC dia.. tak mungkin.. mana ada internet lagi masa tu… entah!!… taya moto dia boco kut… takkan selama aku menuntut di sekolah taya moto mak boco tak bertampal… oooo… baru aku tau… moto ayah tiri aku yg bawak… isk!!! sedappppp!! je nak tuduh mak!!! “I’m Sorry!!!” hahahah!!! (dulu time kecik.. aku memang suka beperang ngan mak aku.. kira musuh ketat lah.. skang idok lagi!!)

Penah sekali tu aku pulang dari sekolah… masih dlm situasi semput… aku jalan melewati rumah “Mak Da”… kebetulan dia ada depan rumah tengah menyapu kucing.. (aku tak pasti dia sapu apa.. so aku tuduh je lah dia sapu kucing.. janji logik!).. buat pengetahuan korang.. mangsa serangan semput ni.. selain dianye menyerang golongan bijak dan comel… pesakit akan melakukan pelbagai aksi untuk merasa kelegaan sementara… macam aku.. aku pilih untuk bediri tegak sambil mencekak pinggang (seperti yang aku tengah gaya kan sekarang ini) so.. setibanye aku betul2 depan “Mak Da”.. dengan selamba.. beliau mengungkapkan kalimah berikut “Amboi.. belagaknya anak Edah ni!!!!!”

Bedesingggggg!!!!! hangin betul aku time tu!!…. ade ke aku yg tengah nazak menahan semput diwartakan sebagai pelagak!!!!! mau je aku ambik penyapu kat tangan dia.. kendian.. sambung penyapuan anjing dia tadi tu… (erk!! dia sapu kucing ke anjing aaa!!.. abaikan) “Mak Da” ni memang camtu.. cepat buat kesimpulan… aku memang tak berapa sesuai ngan dia… meluat!!!.. sampai sekarang masih tengiang lagi kisah tu….!!! masuk ni dah lapan kali dah aku cerita kat Dak Ayu… Crita yang sama… sampai ayu naik meluat dah… bukan pada “Mak Da” tapi kepada aku… ahahahha! (adakah sebenarnya Dak Ayu geng “Mak Da”!?)….

Gitu lah kisah nye… ditambah pulak.. aku ni pelanggan Marlboro no. 1 kat Asia Pasifik ni… apa lagi makin betambah lah penyakit semput aku ni…

Skang ni korang perasan tak kat kotak rokok kebanyakannya ada gamba pesakit… kengkadang tu sakit kaki lah… sakit tengkuk berulat lah… peparu jahanam lah.. jantung mel-function lah… dan macam2 lagi.. aku ghase dorang kena tambah satu lagi gamba…. “Orang bediri tegak sambil cekak pinggang” mewakili pesakit semput… aku rela jadi model!!… “Mak Da” tak lih sebab dia dah meninggal…. (Al-Fatihah buat “Mak Da”)……

rokok1


Actions

Information

36 responses

14 04 2009
AZUE

MANGG AIII PANJANG BOTO KARANGAN NKO NIE BYE…AGAK2 BAPO MARKAH CIKGU NAK BAGI…MUAHAHHAA….PEJAM CELIK DEN BACO KARANGAN EKAU NIE BYE…HALUIHH BONAR TISAN EHHH….PUEH DEN BUNTANG2 MATO NAK BACO…

SIANN LAK DONGAR MASALAH SOMPUT EKAU YO…IKAN PATIN X LEH GORENG KO…MANO DEN TAHU..BANYAK LENDIR KO…HAIYAAA…TU LAH EKAU X MINTAK IJIN KEK HAJI TUH….TU YG DAPEK SOMPUT HAA…BAHAYO2…

MEMBER DEN MASUK SPITAL LER 2 MINGGU SOBAB SOMPUT NIE…EKAU KONAL X MEMBER DEN…HEHHEHE…ACIK DILLA BANGI..PERNAH MASUK X FP DIO….DIO X ISAP ROKOK TUHH…EKAU JAGO LAH DIRI BEBAIK YO…

ROKOK TUH BLEH ISAP..KURANG2 KAN LAH YO…CIANN DAK AYU ….KANGG…DIO LAK SOMPUT KONO ASAP MALBORO EKAU TUHH…UHUKK..UHUKKSSS…

14 04 2009
akubye

Kocik bona ko azue tulisan den tu… cian eh plak kau yo..
Yo lah nanti den hisap ghokok hombuih kek lain… so tak lah kono Dak Ayu.. bijak tak!?

14 04 2009
Shidah Kemahal

Bye,ko semput ker…????br arini aku tahu…La ai….patut la ko ni pendiam masa kat sekolah..aku nak ngorat pun takut..kwang..kwang…kwang….Isk..marah lak ayu kang…ayu, tompang lalu ek…..hehehe

14 04 2009
JuhaLens

Den dah nolong nengokan dari jauh.Punco ko dapat penyakit somput tuh sobab ko dah makan penunggu yang jaga kolam Hj. Pie tuh.Tapi yg peliknye bondo tuh bukan Hj.Pie punya.Bondo tuh singgah mandi jek,
lopeh tuh ko dah tangkap siap masak lomak lak tuh.Mengamuk balak dio.Torus dio lompang pipi ko lelaju.Tuh yang ko tak bernapas tuh…
Caro nak puleh sonang baitu. ko tukar Marlboro kepada Dunhill lak.Rege pun samo jek..Tq

* Apa maksud IRC tuh teringgin den nak tahu.

14 04 2009
akubye

“JuhaLens” Umang aiii.. gilo amek… boto ko ni!? patutlah time den ngunyap ikan tu kan main lombut lagi daging eh! cam daging penunggu yo ghaso eh.. osah iyo lah tu.. tak syak lagi…. Idea tukar Marlboro jadi Dunhill tu den kono bincang ngan Hj. Pie dulu.. ahaks!

14 04 2009
akubye

“Shidah” Aku bukan pendiam.. aku penyengap je.. ahaks!

14 04 2009
baipower

memang ikan patin tak bleh goreng ko jang ooi?
hebat jugak somput ekau tu… den masa kocik dulu time domam jor somput…
nak naik tanggo pun mcm kat lereng everest jo ghaso ehh…
udah2 ler meracun diri… ingek org tersyg…

14 04 2009
akubye

“Baipower” Ghaso eh orang jarang goreng ikan spisis tu.. tah tah den soghang yo yg buek.. a ah.. memang teruk somput den nih!! jap2 kang kono sombo!.. naik tanggo yo kono picit ges dlm tokak… sib baik naik Dak Ayu ok!.. huwahahahaah! tetibo lak melibatkan 18sx…

14 04 2009
mia the gorgeous

tulah laen kali mencurik lagi kang dah kena bala… erm ko mintak maap tak kat ajie pie tu, baek ko pegi minta maap kalo dia idup lagi… kalo idak nanti kat padang masyar ko kena pegang tempurung n tunggu ajie pie nak minta maap… baek ko pegi minta maap copet…

p/s: sedap woiii… ikan patin gulai tempoyak.. pergh makan dgn nasi boipren lalu blakang pun tak pandang ;P

14 04 2009
nurul

ciannyo ko somput hah…..somput2 pon lagik mau layan marlboro…addoiiyaaiii…
buek2 lah insap bye oiiii…..hahahah…(ish,tk syok lah komen kek sini bye..tkdo ikon golak2 bagai..tk pueh den nk golak…)

anak den yg sulong tu pon somput gak tu…
tiap kali batuk teruk mosti sosak napas kono poi kenek msk gas…
risau den.. yolah, omak mano yg tk syg anak kn..samo cam omak ko lah hah…
skrg ni tmbh lagik sorg yg risau kek ko….bini ko dak ayu lak yg risau…

14 04 2009
akubye

“Mia” Insaf plak aku baca komen kau tu.. hahaah!!

14 04 2009
akubye

“Nurul” Anak kau pun ado curik ikan patin kat mana2 ke? hahaha! yo lah.. skang ni Ayu lah yang jadi tykang jago den….

14 04 2009
ai

Udah-udah la tu bye…sedar la diri ekau tu. Poparu dah tonat!! isk.. ;P

14 04 2009
jeff

>> bila nak berhenti…?
>> hehehe…
>> soalan itu saya dah tanya bertahun dah…:D

14 04 2009
akubye

“ai” yolah.. tah camno ghoman terbaru peparu den skang ni…

“jeff” Selagi tak berenti.. selagi tu duk bertanye!..

15 04 2009
bibu@wilda

adoi lama aku tak golak guling2 haaa…bagus!tang rokok tu tak leh nak kato !laki aku pon samo…jenuh piat tinga takmo berenti!

ps: bye , aku nak berguru cane shooting gamba cun2 ngan ekau bolih?brape fee? ngeh ngeh ngeh..seriyes nih!

15 04 2009
tie

hi bye..
lama tak dgr kabar berita.. tup2 dpt komen bye kat fp tie..
tq banyak2.. ingat lagi kat tie.. ada link blog tie kat sini… =D
ya allah!! tulisan bye betul2 jujur sekali.. gelak bosar tie membaca tulisan u ni.. bila membaca tu rasa macam kita dok borak2 aje.. bahasa santai..
x dpt berenti merokok.. kurangkan pun jadilah bye.. untuk kesihatan bye jugak.. satu je tie pesan.. kalau sayangkan dak ayu, jgn merokok depan dia tau.. kalau nk merasa merokok kat umah tu.. g kat luar rumah dan merokoklah.. nak2 lak kalau dak ayu tgh peknen ke.. bahaya pada baby dlm perut tau!!
agak panjang lebar tie berceloteh kali ini..
sekianlah dulu..
sambung esok2 lak..
bye.. bye…

15 04 2009
akubye

“bibu” jangan piat tingo abang tu! piat paru2 dia,, baru ngam… nak blaja angkat gambo ke..! isk! segan plak.. bukan nye terel pun saya ni.. tapi boleh lah kalau nak ajo sikit2 tu.. ada apa2 nk tanye tipun je…šŸ™‚

“Kak Tie” sy memang kak ti… borak ngan menaip sama je lancar nye.. ahahah! takde lah.. dah gitu kaedahnye… kengkadang tu tepesong jugak!

Sib baik Ayu lom pre’ent lagi.. boleh lah hembus asap betul2 depan lobang hidung kiri dia.. huhuhU! Fuuuh!!! TQ for visiting!

15 04 2009
lieya_latif

lahaaaaaaaaaaaaaai….patut cam kenal ajek name yg tertera di ruangan komen aku tuuu…lame nye tak dgr citer…..dah berhijrah gak yeak…..ramai dah yg tinggal kan FP ……

terkekekeh aku bace citer ko ni bye ….tang berdiri mengah tu keh keh keh ….mcm2 hal lah….tu namenye body language tak kene tempatnye he he he he….ha’ah kalo aku kat tempat dak ayu pun, bukan meluat lagi dah…tapi dah menanah tinge he he he….

ermm suke dpt jumpe ko balik nie, leh le aku sengih2 n gelak2 bace citer ko nieh…..

15 04 2009
ciklinn

salam tuan tanah…hehehheeh bye baru ku tau kewuduhan rumah baru nie……. aku tau terus ku terjah kesini…hehhehehehhe

wah katam dah aku melawat2 umah kau nie… tukar2 link ha…

15 04 2009
ciklinn

eh silapp….. buka kewuduhan……. tatapi kewujudann……….. ampunnnnn pakkk… ampunn….typing error tadi

15 04 2009
nenekrock wo

berenti lerrr
kesiannn org yang menyayangi ande

15 04 2009
akubye

“ciklinn” Tq 4 cuming! erk! tq 4 coming!šŸ˜€ itu lah akan jadi kalau menaip pakai dagu! ahaks! (salah ejo cam ejaan kewuduhan) ekekeek….

“nenekrock” ghase2 nye akan berenti gak akhirnye……………………………. kut!

“leaya_latif” kau memang ghoma tekekek aa.. huhu! a ah.. aku dah pindah.. umah baru ni… cuma prabot eh simple je lah sikit.. ahaks!

16 04 2009
azamfauzi

ekau meghokok laie? tak po … sokonglah industri tembakau negaro … ekau kalau nak quit smoking sonang jo … minum air abu rokok tuh … kompem berenti on the spot …

16 04 2009
den..yong

alooo bye! wooo kek sini umah ekau yo…

lamo tak dongar cito!

takpo..takpo…pasni akan den selalu nyinggah sini!!!!

ni umah baru yo?????? kasi hapdet kaw-kaw punyo!

16 04 2009
den..yong

aku ada dpt email ttg perokok ni. hahahahaha asal dia nak merokok je..org sekeliling baco an ayat Yasin..hahahahhahahaa

16 04 2009
shima zahar

perghhh panjang gila karangan nie haaa.. cam baca cerpen …. insyaAllah nnt bleh berhenti punyo…

patut laa bila orang masuk FP tak berupdate.. bila masuk balik FP ader rumah baru.. terus orang terjah sini…. haaaa jom tukar link…

16 04 2009
akubye

“azam” merokok tukan seketul hobi.. so jangan persio-siokan hobi kito tu.. ahaks! aku tak lah heavy smoker sebona eh..šŸ™‚

“yong” InsyaAllah yong… skang ni zaman lega sikit.. event blom mula lagi.. sok dah mulo sok.. hahaha!! paham2 lah… den pun dapek tengok itu clip.. kat indon kut… merokok je semua tadah tangan baca yassin… ahaks! TQ 4 coming!

“shima” a ah.. dah pindah sini dah… slesa sikit rasanye.. ahaks! Stuju tuka link!

16 04 2009
zana

salam Bye……
lama sungguh den x dengar kabar berita ko….ko sihat tak?……..sihanyer kalu x, xkan leh update wordpress nie kan….Dak ayu sihat …….?………he he he….

aku yg naik semput bc entry ko nie Bye….mau aku pun diri tegak sambil cekak pinggan cam ko buat depan Mak Da tu…..amik napas…he he he

tu arr…aku pun heran ler ngan org lelaki nie…
kat kotak rokok tu mcm2 gambar buruk ada…x gark makan dek saman yerk..
still dok melekat gark puntung tu kat mulut……
cepat2 ler berhenti meroko Bye……sian Dak Ayu….kalu ko x dpt gark nak berhenti….gi ler isap rokok kesayangan ko tu diliur liputan mata dan hidung Dak Ayu……cam laki aku buat……..kurang ler sikit risiko ko bagi kat Dak Ayu tu kan…

Thanks jenggah umah aku bye..
aku link ko yerk…..

16 04 2009
akubye

“zana” Alhamdulillah sihat…hahah kau lak somput jadieh.. polan2 baco.. ahaks! okel den donga nasihat kau tu..šŸ˜‰
Link lah.. takdo masalah eh doh!

16 04 2009
Dak Ayu comel is not

sukeri…saye terbeli dan termakan bangkai sotong lagi la.tapi…80% je la kebangkaian sotong tersebut. tak la macam hari tu, memang totally bangkai.
masaalahnye di sini, kenape akak penjaja nasik tu suka sangat masak bangkai sotong?
saye bosan kat opis ni.meh la datang sini kite gurau-gurau. *mampoih*

Shidah Kemahal – meh ah datang rumah kami.

16 04 2009
akubye

“Dak AYU” Umang aii sayang oii… yang kau poi meboli bolah kek kodai jual jenazah sotong tu wek po… situ memang eh jua barangan lusuh.. baik pakaian.. maun pun makanan… isk!! dah!! hindari tompek2 camtu okel…

Datang opis utk tujuan begurau…!? adakah anda helang akal ke.. kang bos2 kau sekali nak join.. camno…. aku okel je.. hahahah!!!!

Balik kang lah kito besondol gurau… ahaks!

16 04 2009
Dak Ayu comel is not

mane lah aku tahu kakak tu penjual barang lusuh dan bangkai.
takde cembot pun.

kau ajak la bos kau sekali bergurau kat opis aku ni.
aku pun ok je.

ah! dah jadik beborak pulak aku dengan kau kat dalam komen box ni.
*tingat pulak zaman-zaman IRC dulu.*

Juhalens dah tau ka IRC tu ape?

16 04 2009
ekin cikinot

Yuhuuuuu!!!…

as’kum…hehe, igt gak ko kat aku eh…dak ayu aka bini t’syg ko camne?cehat?kimslam kat ayu ye…

aku skang dah jrg ar hapdet pix sengal2 aku kat fp…bizi mizi ngn keje kawen skang…ramai btol org nak kawen skang nih…hari2 siapkan tempahan org…rezki kan, Alhamdulillah… (aku gak yg membujang ~~ isk!isk!isk!)

ko semput ke? tp still smoking gak?…cheh! cari nahas tol…
nih nak bgtau…sok aku nak pi m’lawat kwn aku kat spital…sakit jantung…mude2 dah kene…psl ape? sindri mau igt ar ye…
kesihatan kene jaga….ape org kate, mencegah lagi bagus dr berubat…yeaahhh!!!…hehe…byk ckp plak aku…šŸ˜›

daa!!!…

16 04 2009
JuhaLens

Oooooo IRC tu macam chatting laaa yek.Baru ese faham.Bukan apa den ada join
IRC (Island Red Cafe) perniagaan baru dalam industri makanan.Sambil makan
ajak kawan kita dapat duit.Itu konsep perniagaan IRC.Den ingat mak ekau berdua tu join de club.Rupanya chatting yekkk….

Aku rasa kalau ikan patin tu di goreng mesti meletop-letop kan.Tuh pasal
orang tak pernah gorengkan.Biasanya orang buat peram macam tapai tuh…
Bersondol gurau tuh camna lak tak faham-tak faham.Adakah bergurau
sambil menyondol.Pelik nih…….

16 04 2009
akubye

“JuhaLens” den pun ado poi IRC (tompek makan tetibo dapek duit) tu jugak… ok gaklah konsep eh… tapi den tak masuk lagi ahli… bulan dopan masuk lah kut… memang melotup lah ghaso eh kalau goreng ikan patin tu.. isk! den pun dah lamo melakukan itu tugasan.. lupo dah jadi eh!… “Bersondol Gurau” tu den baru cipto… bolun pikey lagi maksud yang tepat utk pekataan tu…

“Ekin Cikinot” timo kasih ateh nasihat kau tu.. tapi dlm komen kau tu perkataan “muda-muda” tu yg paling den suko.. hahah! modo lagi ko orang berumo 32 tahun ni.. ahaks!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: